Allergie: dit zijn de verschillende mogelijkheden voor behandeling

0
132
Twee mensen met allergie symptomen

Als jij of je kind te kampen hebt met allergie, dan weet je dat ze je leven soms behoorlijk op zijn kop kunnen zetten. Het kan variëren van milde symptomen zoals jeukende ogen en niezen bij hooikoorts, tot ernstige reacties zoals ademhalingsproblemen en zelfs anafylactische shock na bijvoorbeeld een insectensteek. Zelfs de milde vormen kunnen een enorme impact op je levenskwaliteit hebben en het is dan ook belangrijk om allergie serieus te nemen. Zoek naar effectieve behandelingen, zowel op korte als lange termijn. In dit artikel zullen we de verschillende behandelmogelijkheden voor allergieën bespreken en hoe ze op de lange termijn kunnen helpen.

Drie invalshoeken

Natuurlijk is het belangrijk om een arts te bezoeken, zodat je weet of en welke soort allergie je hebt. Aan de hand daarvan zijn er 3 invalshoeken om het probleem aan te pakken.

  • Saneren (het vermijden van allergenen)
  • Symptoombestrijding, gericht op onderdrukken van je symptomen
  • Immunotherapie, gericht op de oorzaak van je allergie

In dit artikel geven we uitleg over verschillende behandelopties.

Symptomatische behandelingen

Deze behandeling is vooral gericht op het direct verlichten van de klachten, symptoombestrijding dus. Heb je bijvoorbeeld hooikoorts, dan kun je meestal niet zonder dit soort middelen. Denk bijvoorbeeld aan antihistaminica. Antihistamine, de naam zegt het eigenlijk al, blokkeert de werking van histamine. Dat is een stof die het lichaam aanmaakt bij een allergische reactie en juist dat stofje is de oorzaak van de meeste klachten, zoals jeuk, niezen en huiduitslag. Antihistaminica kun je gebruiken op verschillende manieren. Zo zijn er tabletten, neussprays en oogdruppels, afhankelijk van je symptomen en jouw voorkeur als patiënt. Allergische reacties veroorzaken ook vaak ontstekingen in het lichaam. Daarvoor zijn corticosteroïden een effectieve korte termijn behandelingsoptie. Ook hier zijn deze verkrijgbaar in verschillende vormen, veelal als neusspray, inhaler of crème. Corticosteroïden bieden snelle verlichting bij symptomen als benauwdheid, hoesten en huiduitslag.

Behandeling die de oorzaak aanpakt

Immunotherapie is een behandeling waarbij je immuunsysteem geleidelijk blootgesteld wordt aan kleine hoeveelheden van het allergeen. Op die manier is het mogelijk om de tolerantie ervoor te verhogen. Deze meerjarige behandeling is erop gericht dat je op een gegeven moment dus nauwelijks of geen klachten meer hebt. Deze behandeling kan enige tijd duren voordat de effecten merkbaar zijn, je gaat je het immuunsysteem resetten en dat kost tijd.

Onder vermijding van allergenen zou je het saneren kunnen plaatsen. Door contact met de allergenen te vermijden, voorkom je een allergische reactie. Dit is vooral effectief bij allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen en huisdieren. Bij hooikoorts is dit haast onmogelijk, maar je kunt uiteraard wel blootstelling minimaliseren door op dagen met een hoge pollenconcentratie binnen te blijven en tuinklussen uit te stellen.

Arts

Wanneer je je klachten niet goed onder controle krijgt, is het aan te raden je (huis)arts te raadplegen. Ook als je al medicatie gebruikt maar nog steeds last hebt van allergieklachten, bespreek dan altijd of je behandeling aangepast kan worden. Je hoeft niet met je klachten door te modderen. Er zijn voldoende oplossingen om ze aan te pakken.