Aangepast zoeken
Goodnestone Park, a garden for all seasons 

  Dit landgoed wordt al eeuwen bewoond door nazaten van de familie FitzWalter. De huidige Lady FitzWalter is al meer dan 80 jaar oud, maar nog steeds uiterst actief. Ze bemoeit zich nog volop met de tuin en dankzij haar inspanningen heeft die zich de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen tot de huidige status van toptuin; als zodanig door verschillende tuingidsen aangemerkt. De charme van deze tuin laat zich niet gemakkelijk benoemen.


Is het de afwisseling tussen de verschillende onderdelen? Of is het het gevoel, dat u uitverkoren bent om bij Lady Fitzwalter op de koffie te komen? Een ieder, die hier geweest is, roemt het bezoek aan deze tuin, wat voor reden hier ook ten grondslag aan mag liggen.

Upper class en labour
Het landgoed is een prachtig voorbeeld van hoe de zaken zich hier sinds jaar en dag afspelen. Het landgoed Goodnestone Park (spreek uit gunstone) bevindt zich in het gelijknamige dorpje Goodnestone: het
dorpje kreeg de naam van het landgoed en niet andersom. In het huis of kasteel woonden de bezitters, meestal van adellijke komaf. Om het kasteel of statige huis en de aangrenzende tuinen net buiten de muren van het landgoed bevinden zich de huizen van het dorp en dan de landerijen: allemaal maakten ze deel uit van het omvangrijke bezit van de familie FitzWalter. In de huizen van het dorp woonden vroeger de pachters, tuinlieden en bedienden, die ooit allemaal op het landgoed hun brood verdienden: de zogenaamde labour. Op zondag zag de adellijke familie het personeel - bedienden, pachers en horigen - in de kerk, aangrenzend aan de ommuurde tuin van het landgoed. Kortom, zo speelden zich allerlei zaken in vroeger tijden op dergelijke landgoederen af. Het laat zich raden, dat de verhoudingen vaak een min of meer feodaal karakter hadden.

De tuinen
Het voorjaar begint hier al vroeg. Zo laten botanische narcissen en sneeuwklokjes zich op allerlei plaatsen in de tuin bij duizenden zien: een van de vele interessen van Lady Fitzwalter. Daarna is het de beurt aan de woodland garden. Hier bloeien rododendrons, camelia's, Chinese
Cornus in Goodnestone Park
kornoeljes en andere heesters en bomen, maar ook vaste planten als Helleborus (kerstroos). Veel van deze heesters en bomen in de woodland garden zijn vooral in het voorjaar, maar ook nog in het najaar als ze met hun schitterende herfstkleuren zijn getooid, aantrekkelijk. Op andere plaatsen rondom het huis zijn verschillende soorten sierpruimen en appels aangeplant, die in het voorjaar hun bloesem laten zien.
De formele tuin aan de achterkant van het huis, met daarachter het uitzicht over het golvende landschap met landerijen, is op elk moment van het jaar de moeite van een bezoek waard. In de voorzomer en in de zomer is het dan weer de beurt aan de beplanting binnen de muren van de walled garden. Bij het aanleggen van deze ommuurde tuin is zorgvuldig rekening gehouden met de kerk, die zich precies in de zichtas bevindt. In verschillende compartimenten, gescheiden door muren en hagen, is een aantrekkelijke beplanting met vaste planten en rozen aangebracht, telkens weer met een ander kleurenthema. Alle muren zijn met klimplanten bedekt, die op hun beurt weer volop bloeien. Alhoewel deze beplanting ook in de nazomer nog het nodige te zien geeft, eist de grassentuin, een van de laatste toevoegingen op het landgoed, de aandacht op.

Tennisbaan
Deze tuin is aangelegd op de plaats, waar eerder een tennisbaan was. Omdat Lady FitzWalter - met het oog op haar gevorderde leeftijd - hier weinig gebruik meer van dacht te maken, was het aanleggen van een tuin, die pas in de
nazomer en herfst op zijn top is, voor haar een voor de hand liggende optie. In deze tuin zijn siergrassen met laatbloeiende vaste planten en enige heesters gecombineerd.
Siergrassen mogen zich de laatste jaren, mede dankzij de invloed van de Nederlandse ontwerper/kweker Piet Oudolf, ook in Engeland in een groeiende belangstelling verheugen. Een teken dat Lady FitzWalter nog steeds volop betrokken is bij de ontwikkeling van haar tuin. Ook organiseert zij enkele malen per jaar speciale dagen, waarop bekende experts op groengebied worden uitgenodigd om lezingen te houden. Elk jaar weer mogen deze dagen rekenen op een toevloed van liefhebbers, die dan een hele dag te gast zijn op dit prachtige landgoed.

Als u ook eens te gast wilt zijn op dit prachtige landgoed, ook om inspiratie op te doen, dan bent u van harte welkom. Lady Fitzwalter heeft op vaste tijden haar tuinen opengesteld voor bezoekers. Ga dus eens op tuinreis. Een overzicht vindt u hier.


 

Artikelen en illustraties
in NEÊRLANDs Tuin
zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets mag daarom geheel, gedeeltelijk
of in gewijzigde vorm (persoonlijkheidsrecht) op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming.