Aangepast zoeken
Great Dixter en Christopher Lloyd 

   

Engeland staat ook wel bekend als de bakermat van het tuinieren. Nu is tuinieren niet in Engeland uitgevonden, verre van dat. Toch is de specifieke manier van tuinieren in dit land wel de reden geweest, dat velen - ook in Nederland - zich voor tuinieren zijn gaan interesseren. Inspiratie kon ook altijd ter plekke worden opgedaan: al veel langer dan in de meeste andere Europese landen leeft de Engelse traditie om gasten in de tuin te ontvangen.

Traditie, het woord zegt het al. Verwacht derhalve geen reuzenomwentelingen op tuingebied in dit land. Niet voor niets is een old fashioned English garden een begrip. Toch zijn er uitzonderingen en één daarvan is Great Dixter, gelegen in het plaatsje Northiam in het district Sussex. Bewoner hiervan was tot voor kort Christopher Lloyd. Niet alleen in Engeland, maar tot ver over de Engelse landsgrenzen is deze naam voor kenners een begrip. Hij is de schrijver van vele uitstekende tuinboeken, waarin to-the-point werd uitgelegd waarom een bepaalde plant wel een goede keuze was en waarom een andere niet.
Alhoewel hij wars was van welk hoogdraven dan ook, viel er ook altijd wel weer de nodige zo kenmerkende Engelse humor in zijn geschreven werk te bespeuren. Ook als columnist voor het beroemde blad Country Life en als tuinexpert voor het dagblad The Guardian blonk hij uit door een eigenwijze, niet zelden uitdagende stellingneming. Volgens hem de beste manier om lezers op nieuwe, verfrissende ideeën te brengen. Christopher Lloyd is op een leeftijd van 84 jaar op 30 januari 2006 overleden. Hij laat een groot oeuvre aan uitstekende tuinboeken achter, alsmede de fantastische tuin van Great Dixter.

Great Dixter toen
In Engeland probeert men meer dan bijvoorbeeld in ons land zorgvuldig met het verleden om te gaan. Natuurlijk is de in Engeland soms absurd hoge fiscale heffing op een erfenis voor de nabestaanden niet te betalen, zodat het erfgoed uiteindelijk aan zijn lot wordt overgelaten. In veel gevallen gaat men echter tot het uiterste om historisch erfgoed voor de familie en toekomst te behouden. De allereerste bouw van het huis Great Dixter dateert al uit de 15de eeuw. Daarna zorgde de vader van Christopher, Nathaniel Lloyd, ervoor dat met behulp van de nu beroemde architect Edwin Lutyens het huis werd gerenoveerd en gerestaureerd, allemaal in de beste arts & crafts-traditie uitgevoerd. Dit betekende, dat er veel aandacht werd besteed aan bijvoorbeeld bouwtechnische details en ook de eerdere bouw zoveel mogelijk werd gerespecteerd. Lutyens zorgde in eerste instantie ook voor een plan voor de inrichting van de tuin. Een meningsverschil met opdrachtgever Nathaniel Lloyd zorgde er echter voor, dat dit plan niet voltooid werd. De voltooiing van het tuinplan is daarna zelf door Nathaniel Lloyd ter hand genomen.

Great Dixter nu
Voor het bezoeken van een beroemde, historische tuin als Sissinghurst Castle weet de ervaren tuinliefhebber wat hem of haar te wachten staat. Fantastische borders, oude rozen, de witte tuin: zaken die door de jaren heen in deze historische tuin nauwelijks zullen veranderen. In Great Dixter weet je als bezoeker (v/m) echter nooit van tevoren wat je te zien krijgt. Ook hier is er weer sprake van een schitterend historisch decor, omdat het huis immers al in de 15de eeuw gebouwd werd. De vormsnoei en de lay out van de tuin zijn ontstaan in de 19de eeuw en sluiten derhalve naadloos bij de historische achtergrond aan. In de tuin zelf echter is altijd plaats voor veranderingen. Soms expres shockerend, zoals de aanplant van ordinaire eenjarigen als Afrikaantjes en zinnia's op een prominente plaats in de border. In een ander seizoen lacht de krulpeterselie u tegemoet: alweer een onverwachte verrassing. De bekendste en onverwachtste gebeurtenis was echter het vervangen van de mooie, maar zeer traditionele rozentuin - 'boring plants' volgens Nathaniel Lloyd - door een tropical
garden. Toen Lloyd deze voor de tuin ingrijpende gebeurtenis bekendmaakte, werd dat door iedereen afgeraden.

Experts buitelden over elkaar heen om deze éminence grise ontoerekeningsvatbaar te verklaren: hoe kon hij in vredesnaam... en dat op zijn leeftijd... Het tegendeel bleek waar. Zelden heeft een transformatie zo goed uitgepakt: geen rozen in stijve perken meer, maar een overweldigende hoeveelheid exotische bloemen en planten in een tuinplan, dat volledig aan dit bloeigeweld ten onder gaat. Deze tuin, onder meer gevuld met dahlia's, bananenbomen, wonderbomen en papyrus, zorgt in de nazomer voor een schitterend effect. Uitbundig is nog maar voorzichtig uitgedrukt. Een niet aflatende bloei zorgt voor een afscheid van het tuinseizoen, dat menige bezoeker nog lang zal heugen. Dat wil echter niet zeggen, dat er op andere momenten minder valt te genieten. De wildebloementuin in de boomgaard, waar tal van verschillende orchideeën bloeien, uitgestrekte borders met vaste planten, heesters en rozen in uiterst eigenzinnige kleurencombinaties, een verzonken vijvertuin: dat zijn nog maar enkele van de verschillende onderdelen, die je hier kunt tegenkomen. Dankzij de combinatie van historische en klassieke accenten, zoals de vormsnoei, uitgevoerd in Taxus (de zogenaamde topiary) met hedendaagse en/of eigenzinnige zienswijzen op het gebied van tuinieren, is Great Dixter daarom een tuin, waarin de bezoeker niet snel uitgekeken raakt. Magische momenten zijn het als de late avondzon tussen die merkwaardige taxusvormen doorschijnt. Peacocks, pauwen, zouden het zijn, maar het blijven altijd gigantische theepotten, die zo uit Alice in Wonderland lijken weggelopen.

Great Dixter in de toekomst
Het is op dit moment (maart 2006) nog te vroeg om met zekerheid te
stellen, dat deze tuin ook in de toekomst open zal blijven voor de geïnteresseerde bezoeker (m/v). Ingewijden weten echter te vertellen, dat de tuin en het huis waarschijnlijk in een trust zouden worden ondergebracht, zodat het voortbestaan van het erfgoed van Christopher Lloyd verzekerd is.

Great Dixter bezoeken
Wilt u inspiratie opdoen in Great Dixter? Deze tuin is in het tuinseizoen tijdens vaste openingstijden te bezoeken. Dus ga eens op tuinreis. Een overzicht vindt u hier.
 

Artikelen en illustraties
in NEÊRLANDs Tuin
zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets mag daarom geheel, gedeeltelijk
of in gewijzigde vorm (persoonlijkheidsrecht) op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming.