Op tijd en probleemloos sproeien

0
374

Met vakantie zijn is leuk. Terugkomen en ontdekken dat de tuin dorst heeft geleden, is minder aangenaam. Wie kent niet de gele aanblik van het gazon of – nog erger – dat er planten zijn doodgegaan, omdat tijdens de vakantie niemand in de omgeving heeft gedacht "och, laat ik de tuin van de buren eens sproeien." Zulke problemen kunnen tot het verleden behoren, wanneer een zichzelf regelend, automatisch besproeiingssysteem wordt geïnstalleerd. Dan moet er wel een (buiten)kraan, een sloot of grondwater beschikbaar zijn. De prijs voor zo’n systeem (afhankelijk van het type) is tussen de euro 75,00 tot euro 300,00.

Het zonder door uw tussenkomst besproeien of bedruppelen van planten heeft zo z’n voordelen: als u liever lui dan moe bent of een grote tuin hebt (hoeft niet altijd samen te gaan…). Of als u vaak in de zomer korte of lange tijd van huis bent. Voor tuinierende automatiseringsfreaks is het eigenlijk een must. In elk geval: wanneer u niemand ertoe kunt overhalen om uw planten in kamer of tuin af en toe water te geven is een geautomatiseerde watergeefinstallatie een uitkomst.
Voor het automatisch bewateren van bloembakken en planten in pot zijn er ‘druppelaars’ of ‘zweetslangen’ te koop. Zweetslangen zijn gemaakt van poreus materiaal en laten water gelijkmatig door. Zweetslangen zijn minder duurzaam, omdat de slang na verloop van tijd kan dichtslibben en dan moet worden vervangen.

Kies in de tuin wel één of meer plaatsen uit, waar de sproeier in een vaste opstelling u niet kan verrassen met een kletsnat pak als die plotseling begint te besproeien!

Naast sproeiers op een (metalen) staaf voor borders en heesters zijn er fantastisch mooie, verzonken sproeiers voor in het gazon. Deze gazonsproeiers zijn met een deksel afgesloten, dat precies op de hoogte van het gazon zit of dat automatisch omhoogkomt (pop-up sproeier). Pas wanneer water begint te stromen, gaat het deksel of de pop-up sproeier omhoog en aan de gang. Heel makkelijk dus bij het maaien. De sproeier vormt geen obstakel. Voor rozenperken is het beter wanneer ze van onderaf worden besproeid. Daarvoor zijn speciale sproeikoppen te koop. Sproei bij voorkeur ’s avonds of ’s nachts, dan is de verdamping vrijwel nihil.

Twee watertimer-systemen

Er bestaan twee systemen:
– A –
Het simpelste systeem werkt met een tijdklok. De tijdklok werkt op batterijen of stroom en is probleemloos te programmeren: begin- en eindtijd instellen en klaar is Kees. De duur van water geven is op de minuut af in te stellen en zelfs is programmering in een cyclus van elke dag en/of één dag per week mogelijk. De tijdklok kan grotere (tuin)oppervlakken aan, maar bedient ook individuele planten via druppelbevloeiing.

– B –
Meer geavanceerde mogelijkheden biedt de besproeiingscomputer. Ook die

Watertimers: rechts watertijdklok, links twee computers.

werkt in principe als tijdklok en wordt door batterijen gevoed. Het grote voordeel ten opzichte van de watergeefinstallatie op tijdklokbasis is, dat de computer in staat is verscheidene besproeiingen per dag uit te voeren. Dit meermalen per dag water geven varieert, al naar gelang het type computer, van drie tot zes keer per dag. Ook is het mogelijk verscheidene bewateringsstrengen (slangen of in de grond ingegraven vaste leidingen) onafhankelijk van elkaar te laten sproeien. Dit laatste is vooral handig als de installatie niet alleen de tuin moet besproeien, maar ook afzonderlijke planten, die bijvoorbeeld tijdens de vakantie buiten zijn gezet.

Bij gebruik van meer bewateringsstrengen is de aanschaf van een (automatische) waterverdeler noodzakelijk. Dit systeem is ook zeer nuttig wanneer delen van de tuin af en toe extra water nodig hebben. Voor het laatste is het wel nodig om magneetventieldozen in het systeem op te nemen. Systemen die geen gebruikmaken van magneetventieldozen verliezen veel druk wanneer die op de waterleiding zijn aangesloten. Sluit in dat geval niet meer dan twee sproeikoppen op de leiding aan. Wordt water uit een sloot of bron of wordt grondwater gebruikt, dan is bepaling van de capaciteit van de pomp een eerste vereiste om van een goede en gelijkmatige waterdruk verzekerd te zijn. Let bij de aankoop van een pomp er ook op dat er een hoge- en lagedrukbeveiliging op zit. Filtering van sloot- en grondwater is absoluut noodzakelijk om verstopping van het systeem te voorkomen.

Vochtsensor

Bij elektronische watertimers is het mogelijk om een vochtsensor aan te sluiten. De sensor is in te stellen op een gewenste bodemvochtigheid. De sensor wordt met een kabel aangesloten op de besproeiingscomputer. De sensor ‘voelt’ constant de bodemvochtigheid. Is die lager dan de ingestelde, gewenste waarde, dan wordt automatisch de besproeiing in werking gesteld. Als u toch een geavanceerde installatie koopt, dan loont zo’n uitbreiding zeker. Bovendien zal een sensor water besparen; er wordt geen water gegeven wanneer het heeft geregend . Milieuvriendelijk dus voor ons wisselvallige klimaat, waardoor we eigenlijk nooit echt zeker weten wanneer het droog ‘wordt’ en hoelang dat zo blijft. Een absolute aanrader.

Voorkom bevriezen

Watergeefsystemen die in de tuin worden ingegraven, kunnen gevoelig zijn voor vorst. Toch is die schade door een verstandige aanschaf van materialen te beperken. Systemen die gebruikmaken van pvc-buizen bevriezen eerder en gaan sneller kapot dan wanneer polyethyleenslangen worden gebruikt. Wil je safe spelen, graaf slangen dan in op een diepte beneden de vorstgrens (zestig centimeter). Ontkoppel timer of computer van de waterleiding voor er vorst komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here