Nu de warmere maanden eraan komen, is het tijd om je grill af te stoffen en te genieten van het plezier van buiten koken. Er is iets magisch aan barbecueën in de tuin. Geniet van het gezelschap van vrienden en familie en geniet van vlees en groente op de grill. Hoe til je barbecueën in de achtertuin naar een hoger level? Bij deze een aantal tips!
Tip 1: Kies de ideale barbecue
Kies voor de juiste barbecue voordat je begint. Tegenwoordig heb je zeer veel keuze. Of je nu kiest voor houtskool, gas of elektrisch: elk exemplaar brengt zijn eigen voordelen met zich mee. Houtskoolbarbecues geven een rokerige smaak, gas zorgt voor gemak en temperatuurregeling en elektrische barbecues zijn perfect voor kleine ruimtes, zoals het balkon of een smalle tuin.
Tip 2: Verwarm de barbecue voor
Het voorverwarmen van de grill is belangrijk voor een gelijkmatige garing en om te voorkomen dat het eten blijft plakken. Probeer de grill minstens 10-15 minuten voor te verwarmen voordat je eten toevoegt. Zo warmt het rooster gelijkmatig op en smaakt het beter.
3 – Maak roosters schoon en smeer ze in met olie
Schone roosters zijn belangrijk om te voorkomen dat voedsel blijft plakken. Ook blijft op die manier de barbecue goed werken. Gebruik een grillborstel om kruimels of afval van vorige barbecue sessies te verwijderen. Nadat het rooster schoon is, smeer je het lichtjes in met een olie met een hoog rookpunt, zoals plantaardige olie. Daarmee zorg je voor een anti-aanbaklaag. Wel zo fijn!
Tip 4: Gebruik heerlijke kruiden
Of het nu een eenvoudig mengsel van zout en peper is of een meer complexe marinade, kruiden voegen smaak toe en versterken de smaak van je barbecuegerechten. Bepaal zelf hoeveel barbecue kruiden je gebruikt.
5 – Zorg voor voldoende temperatuurbeheersing
Goede temperatuurbeheersing is zeer belangrijk om lekker te barbecueën in de tuin. Let daarbij goed op het eten dat je bereidt en verdiep je in de verschillende temperatuurzones van de barbecue. Ook raden we aan om een thermometer te gebruiken om de interne temperatuur van het vlees te controleren. Op die manier ben je er zeker van dat het vlees gaar is. Wel zo veilig!
6 – Gebruik directe en indirecte warmte
Leer hoe je directe en indirecte warmte in je voordeel kunt gebruiken. Directe warmte is geweldig voor het grillen van vlees, , terwijl indirecte warmte helpt bij het bereiden van dikkere stukken vlees of gezonde vis en groenten.
7 – Kijk niet te vaak in de barbecue
Til het deksel van de barbecue regelmatig op, maar niet té vaak. Telkens als je dit doet laat je belangrijke warmte ontsnappen. Het is verstandiger om een wekkertje te gebruiken waarbij je na een bepaalde tijdsperiode het eten in de barbecue controleert.
Tip 8: Laat het vlees rusten na het barbecueën
Jouw vlees laten rusten na het barbecueën is heel belangrijk om de sappen vast te houden en de beste smaak te garanderen. Wikkel het vlees in met folie en laat het enige tijd rusten voordat je het aansnijdt en serveert.
Tip 9: Besteed voldoende aandacht aan de bijgerechten
Vergeet bijna de bijgerechten niet! Laat het vlees lekker grillen en maak ondertussen van de gelegenheid gebruik om heerlijke bijgerechten klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan gegrillde groenten of maïskolven.
Tip 10: Hou het veiligheidsaspect altijd voor ogen
Veiligheid is zeer belangrijk tijdens het barbecueen. Houd een brandblusser in de buurt, haal de barbecue nooit zonder toezicht van het vuur en gebruik bij voorkeur apparaten met een lange steel om brandwonden te voorkomen. En onthoud dat barbecueën bedoeld is om plezier te maken, dus ontspan en geniet van heerlijk eten en leuk gezelschap!