Alles wat je moet weten over composteren

0
519

Een voedzame en gezonde bodem in de tuin is heel belangrijk. Dit krijg je vrij eenvoudig voor elkaar door te composteren. Daarbij zet je keuken- en tuinafval om in een gezonde bodem. Zeer duurzaam, aangezien je er het afval in de tuin mee vermindert. Wat houdt composteren precies in en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel vertellen we je er graag meer over!

Wat is composteren?

Composteren is in feite niets anders dan het afbreken van organisch materiaal om een gezonde bodem te creëren. Dit doe je door het gebruik van schimmels, micro-organismen en andere organismen uit de bodem. Tijdens dit proces komen verschillende materialen aan de orde, te weten:

  • Groene materialen: Groente- en fruitresten, gras, plantenresten en koffiedik.
  • Koolstofrijke materialen: bladeren, takjes, stro en karton.
  • Water: Noodzakelijk om micro-organismen te laten overleven.
  • Lucht: Helpen micro-organismen bij de afbraak van organisch materiaal.

Hoe maak je van composteren een groot succes?

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om te gaan composteren. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? Gelukkig is het minder ingewikkeld dan je denkt. Ten eerste is het belangrijk om een geschikte locatie te vinden. Kies voor een schaduwrijke plek in de tuin om uitdroging te voorkomen. In de schaduw is vaak sprake van een stabiele temperatuur en dat is beter voor de grond.

Welke producten zijn geschikt om te composteren?

Veel producten zijn te composteren, maar lang niet alles. Wees je daar goed van bewust. We zetten de beste compostproducten graag even voor je op een rijtje:

  • Resten van groente en fruit
  • Gras en plantenresten
  • Koffiedik en theezakjes
  • Eierschalen
  • Onbewerkt hout, zoals zaagsel
  • Bladeren en stro

Laat deze producten echter achterwege als je van plan bent om een composthoop aan te leggen:

  • Zuivelproducten
  • Gekookt voedsel
  • Vlees- en visresten
  • Zieke planten
  • Onkruidzaadjes
  • Olie en vetten
  • Uitwerpselen van honden en katten.

Waar kun je het beste een composthoop plaatsen?

Na het kiezen van een geschikte plek is het tijd om te composthoop te plaatsen. Leg de resten op de grond zodat organismen er toegang tot hebben. Vergeet echter niet om de compost te beschermen tegen dieren. Gebruik bij voorkeur speciale compostbakken. Die houden niet alleen dieren tegen, maar zorgen ook voor voldoende warmte en vocht. Tegelijkertijd ziet alles er netjes uit. Hou je van DIY? Ga dan zelf aan de slag met een compostbak van hout of draadgaas.

Gebruik de juiste materialen voor een gezonde bodem

De juiste materialen zijn onmisbaar tijdens het composteren. We schreven er zonet al even over: koolstofrijke materialen, bruine materialen, groene materialen, water en lucht. Voorbeelden van bruine materialen zijn bijvoorbeeld houtsnippers en karton. Fruit- en groenteresten behoren tot de groene categorie, net als vers gras.

Waarom je verschillende laagjes moet gebruiken

We raden aan om laagjes te gebruiken tijdens het composteren. Dit betekent dat je de verschillende materialen bovenop elkaar plaatst. Begin met een laag bruine materialen van 10 tot 15 cm om de drainage en de beluchting te bevorderen. Vaag daarna een laagje groene materialen toe. Wissel bruin en groen materiaal met elkaar af voor het beste resultaat. Voeg tenslotte voldoende water toe om de grond goed vochtig te houden.

Een composthoop onderhouden doe je zó

Na het maken van een composthoop ben je nog niet klaar. Het is minstens zo belangrijk om het goed te onderhouden. Zorg daarom voor voldoende vochtbalans en beluchting. Een goede composthoop is vochtig, maar niet drassig. Heb je het idee dat de compost te droog is? Voeg dan een beetje water toe. Andersom kan natuurlijk ook. Een te droge composthoop gedijt het beste bij extra bruine materialen.

Controleer de temperatuur van de composthoop regelmatig

Vergeet ook niet om de temperatuur van de composthoop regelmatig te controleren met een compost thermometer. Je zult merken dat de temperatuur tussen de 55 en 65 graden ligt. Is dat het geval, dan ben je goed bezig. In een dergelijke situatie gedijen micro-organismen het beste.

Hoe ziet gezonde compost er uit?

Tenslotte nog een laatste belangrijke vraag: hoe ziet gezonde compost er uit? Donkerbruin is het antwoord. Je hebt het goed gedaan als het deze kleur heeft en aardachtig ruikt. Ook is een composthoop vaak een beetje kruimelig. Hopelijk geniet je binnen enkele maanden van een vruchtbare tuin met een gezonde bodemstructuur. Nu we toch bezig zijn geven we graag nog twee tips

  • Gebruik mulch rondom planten om vocht vast te houden. Op deze manier voorkom je ook het opkomen van onkruid. Tegelijkertijd zorgen mulch en compost voor voldoende voedingsstoffen in de grond.
  • Meng compost met potgrond (aarde) voor een voedzame en gezonde bodem waar zowel binnen- als buitenplanten van profiteren.

We wensen je veel succes met composteren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in