Creëer je eigen spa in de achtertuin

0
273
bubbelbad tuin

Als je op zoek bent naar een manier om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag, dan kan het creëren van je eigen spa in de achtertuin de perfecte optie zijn. Of je nu je bestaande hot tub wilt upgraden of iets geheel nieuws wilt bouwen, er zijn verschillende manieren om je achtertuin om te toveren tot een oase van ontspanning. Van een bubbelbad of hot tub tot een sauna, whirlpool, stoombad en meer, er is geen gebrek aan manieren om een rustige ruimte voor jezelf en/of je gezin te creëren. Heb je voldoende ruimte in je tuin? Dan kun je een zwembad of overdekte sauna aanleggen. Maar ook als je minder ruimte hebt, zijn de mogelijkheden om van je tuin een heerlijk ontspanningsoord te maken ruim voldoende. 

Hot Tub

Een jacuzzi buiten of hot tub is een van de populairste opties om uw eigen spa in de achtertuin te creëren. Hot tubs zijn meestal groter dan bubbelbaden en bieden meer zitmogelijkheden, maar beide bieden een uitstekende manier om te ontspannen in warm water met therapeutische jets die strakke spieren losmaken en stress verminderen. Hot tubs zijn ook uitgerust met ingebouwde muzieksystemen, onderwaterverlichting en zelfs aromatherapie om je ervaring nog aangenamer te maken.

Whirlpool 

Een whirlpool is een andere geweldige optie als je iets kleiners wil dan een hot tub, maar wat toch een aantal van dezelfde luxes biedt als zijn grotere broer. Whirlpools hebben vaak verstelbare temperatuurinstellingen en krachtige jets die zich richten op spanningsgebieden en verlichting bieden bij pijn, zoals ongemak door gespannen spieren of artritis. Whirlpools zijn niet alleen gemakkelijker voor de portemonnee en de benodigde ruimte in vergelijking met grotere spa’s, maar bieden ook meer flexibiliteit omdat ze zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt, afhankelijk van wat het beste past bij je behoeften en de beschikbare ruimte.

Sauna 

Sauna’s bestaan al eeuwen en zijn vandaag de dag nog steeds ongelooflijk populair vanwege hun vermogen om de bloedsomloop te verbeteren, de bloeddruk te verlagen en het lichaam te ontgiften door middel van zweettherapie. Als je op zoek bent naar een authentieke sauna-ervaring, dan zijn elektrische sauna’s een ideale keuze, omdat ze gebruik maken van infraroodstraling (die diep in de spieren doordringt) of convectie (die zachte warmte geeft). Er zijn ook traditionele hout gestookte sauna’s verkrijgbaar, maar die vergen meer onderhoud omdat ze na verloop van tijd vochtschade kunnen oplopen.

Stoomcabines

Stoomcabines bieden een intense vorm van ontspanning door water te verwarmen tot het verandert in stoom, die vervolgens door de hele ruimte wordt gepompt met behulp van speciale pijpen en ventilatieopeningen rond de muren en het plafond; zo ontstaat vochtige warmte die de poriën helpt openen en tegelijkertijd strakke spieren losmaakt. Daarnaast zijn koude dompelbaden ook heel goed voor de gezondheid. Dit houdt in dat je je onderdompelt in ijskoud water, wat de vermoeidheid na het sporten vermindert en de doorbloeding van het hele lichaam verbetert als het correct wordt uitgevoerd. Deze vorm van therapie is de laatste jaren steeds populairder geworden onder sporters vanwege de doeltreffendheid ervan bij het snel verlichten van spierspanningen zonder negatieve bijwerkingen zoals traditionele methoden zoals massage soms hebben. Het geeft de bloedsomloop en het hart een kickstart en vormt daarmee een boost voor je energiegehalte.

Quality time alleen of met familie en vrienden

Welke optie je ook kiest bij het creëren van uw eigen achtertuinspa, het lijdt geen twijfel dat elke optie je laat genieten van rust en kalmte tijdens je vrije tijd thuis; of het nu gaat om het wegspoelen van stress na een hectische dag op het werk of om het genieten van wat quality time met familieleden op een zondagmiddag – er gaat niets boven ontspannen in je eigen privé spa! 

Extra accessoires en bouwsels

Bij het plannen van hoe je alles precies wilt inrichten is het belangrijk niet te vergeten over veiligheidsmaatregelen en een mooi ontwerp na te denken. Zo is een gazebo erg mooi en praktisch. Het biedt bescherming tegen de zon en maakt de sfeer van jouw tuinspa helemaal compleet.  Andere veiligheidsaspecten zijn bijvoorbeeld hekwerken (om kinderen weg te houden van potentieel gevaarlijke apparatuur) en zwembadafdekkingen (om per ongeluk verdrinken te voorkomen). Verder is een tuindouche erg handig en zijn comfortabel tuinmeubilair en ligbedden ook fijn om heerlijk te relaxen en te genieten van elk straaltje zon. Met al deze elementen moet rekening worden gehouden bij het ontwerpen van de jouw tuinspa, zodat alle betrokkenen kunnen profiteren van deze ervaring zonder zich zorgen te hoeven maken over iets anders dan gewoon genieten!