Een korte geschiedenis van tuinieren

0
322
grond bemesten

Tuinieren is een hobby die al eeuwenlang bestaat. De vroegste bewijzen van tuinieren dateren uit China en Egypte, maar de eerste tuin die werd ontworpen om te worden gebruikt als voedselbron voor de mens ontstond in het Midden-Oosten.

Oude Egyptenaren hadden al groene vingers

In het jaar 6500 v. Chr. begonnen de mensen gewassen als tarwe, gerst en vlas te verbouwen. De Egyptenaren waren de eerste mensen die groenten en fruit verbouwden. Zij verbouwden uien, knoflook, komkommers en prei. De Egyptenaren kweekten ook druiven, vijgen en dadels. Het waren zelfs de Egyptenaren die de wereld kennis lieten maken met wijn.

Romeinen aan de slag in de tuin

Na de Egyptenaren werden de Romeinen de beroemdste tuiniers uit de geschiedenis. Het waren de Romeinen die tomaten, sla, paprika’s, aardappelen, pompoenen, bonen, erwten, wortelen, bloemkool en maïs naar Europa brachten. De Romeinen waren ook de eersten die de geneeskrachtige eigenschappen van planten als knoflook en oregano ontdekten.De Romeinen introduceerden ook veel fruit zoals appels, peren, pruimen, perziken, abrikozen en kersen in Europa.

Tuinieren in de Middeleeuwen

Tijdens de Middeleeuwen gingen de Europeanen door met het cultiveren van tuinen. De Duitsers waren echter de eerste Europeanen die aardappelen begonnen te verbouwen, die zij “Ierse aardappelen” noemden.

De Spanjaarden en Fransen

De Spanjaarden introduceerden de aardappel in Mexico. Aan het eind van de 15e eeuw begonnen de Fransen aardbeien, frambozen, kruisbessen en aalbessen te verbouwen. De Fransen begonnen ook druiven te telen.

Nederlandse en Engelse tuinders

In de jaren 1600 begonnen de Nederlanders zoete aardappelen en gember te verbouwen. De Engelsen begonnen hun eigen gewassen te verbouwen in de jaren 1700. In de jaren 1800 begonnen de Engelsen met het verbouwen van groenten als sla, selderij, broccoli en kool.

Tuinieren in de 20e eeuw

In de jaren 1900 begonnen de Amerikanen gewassen te verbouwen als asperges, aardbeien, tomaten, spinazie en bloemkool. In de jaren 1930 begonnen de Japanners rijst, bonen en sojabonen te verbouwen. In de jaren 1940 begonnen de Amerikanen pinda’s, aardappelen en suikerbieten te verbouwen en een decennium later met de teelt van cantaloupe, watermeloen en courgette.

Tuinieren in de 21ste eeuw

Vandaag de dag hebben we een enorme verscheidenheid aan verschillende groenten en fruit. Sommige daarvan worden in kassen geteeld, terwijl andere op velden worden geteeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in