Handige tips om eco-vriendelijk te tuinieren

0
404
moerbei

Eco-vriendelijk tuinieren: het past perfect bij 2021. We moeten immers aan het milieu en de wereld om ons heen denken. Overweeg je om dit ook te gaan doen? Lees dan onze handige tips

Tip 1: Hergebruik oudere materialen

Wist je dat de belangstelling voor duurzaam tuinieren steeds meer toeneemt? Tijd om er ook mee te beginnen. Besef dat het allemaal begint met de vervaardiging en de installatie van producten in structuren, banen, muurvlakken en buitenpatio’s. Gebruik maken van gerecycleerde materialen is een uitstekende manier om eco-vriendelijk te tuinieren.

Geef je tuin charme met gerecyclede materialen

Neem eens een kijkje op eBay voor tinnen badkamers en containers, kleipijpen en oude steigerplanken. Ze kunnen goed worden gebruikt in de tuin. Gerecycleerde materialen geven je de kans om creatief te zijn, en brengen stijl en charme in de tuin. Bovendien versterk je er de identiteit van jouw huis en tuin er mee. Oude handgemaakte blokken van hout passen bijvoorbeeld perfect bij de tuin van een oudere woning.

Kunststof buitenvloeren

Wist je dat nieuwe producten zoals bestrating gemaakt van gerecycled betonaggregaat nu op grote schaal beschikbaar zijn? Hetzelfde geldt voor gerecyclede kunststof buitenvloeren die zo zijn gevormd dat ze eruit zien als echt hout. En talloze bedrijven brengen nu potten, schuttingen en meubelen op de markt die gemaakt zijn van gerecycleerd hout en plastic.

Tip 2: Kies eco-vriendelijk materiaal

Eco-vriendelijke producten afkomstig uit en gemaakt door de lokale buurt zijn een aanwinst voor duurzame tuinen. Het kiezen van hen helpt bij het minimaliseren van jouw ecologische voetafdruk. Ze gebruiken weinig of geen cement en hebben nauwelijks uitstoot. Bovendien geven ze tuinen meer charme door ze te verbinden met de lokale omgeving. Materialen zoals klei en stro, eiken, kastanje hout en stro bundels hebben veel persoonlijkheid.

Wat is de prijs van eco-vriendelijk materiaal?

Welk materiaal het beste is hangt af van waar je woont en wat je gemakkelijk kunt krijgen. Dus ontdek wat er direct beschikbaar is in jouw omgeving. Bepaalde materialen zijn trouwens niet heel goedkoop. Ze vereisen namelijk specialistische vaardigheden, en daar hangt een prijskaartje aan.

Tip 3: Kies voor lokale producten

Kies voor materialen en functies, zoals bestrating en pergola’s, die lokaal zijn ingekocht of ontwikkeld. Dit helpt zeker om de koolstofimpact van een tuin te verminderen en tegelijkertijd ondersteun je bedrijven in je buurt. Ga wanneer je timmerhout producten en outdoor terrasdelen wil gebruiken op zoek naar een Forest Stewardship Council (FSC) of een Woodland Qualification (PEFC) logo, dit is duurzaam hout van erkende bedrijven.

Tip 4: Bespaar zoveel mogelijk water

Waterbesparing is van vitaal belang in duurzame tuinen. Kies zodoende voor milieuvriendelijke plastic kuipen om water in op te slaan. Of overweeg een ondergrondse regenton als je de ruimte hebt. Grotere regenreservoirs kunnen gemakkelijk voldoende water opvangen voor een doorsnee tuin en je kunt ze onder andere gebruiken om uw toilet te zuiveren. Kostenbesparende besproeiing helpt ook. Gebruik geen sproeier in de tuin om verspilling te voorkomen. Koop daarnaast potten voor planten omdat dan minder snel uitdrogen en last, but not least, maai het gras niet te kort bij hete temperaturen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in