Tuinieren is vaak een manier om lekker te ontspannen. Tegelijkertijd loop je soms ook tegen bepaalde uitdagingen aan. Denk bijvoorbeeld aan onkruid, beestjes en ziektes die planten en bloemen bedreigen. Hoe ga je uitdagingen in de tuin te lijf? In dit artikel vind je een aantal handige tips!
Problemen in het groene paradijs
Een groen paradijs krijgt soms te maken met indringers in de vorm van beestjes en ziektes. Gelukkig zijn er voor de meeste tuinproblemen praktische oplossingen beschikbaar. En voorkomen is beter dan genezen, dus het is ook verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Zo is het verstandig om je te verdiepen in de tuinwereld, inclusief alle voor én nadelen. Wie zich inleest komt vaak al enkele handige oplossingen tegen bijvoorbeeld plagen tegen.
Help! Plagen in de tuin
Laten we ons eens verdiepen in een probleem waar veel tuinen mee te maken krijgen: plagen. Veel tuinliefhebbers vinden het ontzettend frustrerend omdat zowel insecten als knaagdieren de bloemen, planten en gewassen kapot maken. Sterker nog, ze richten soms een complete ravage aan. Bekende plagen zijn onder andere:
- Slakken
- Bladluizen
- Rupsen
- Woelmuizen
Wat te doen tegen plagen?
Wil je graag afrekenen met een hardnekkige plaag in de tuin? Probeer dan natuurlijke vijanden aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan wespen, vogels en lieveheersbeestjes. Sommige insecten die anders jouw tuin kapotmaken zijn er absoluut geen fan van. Een andere optie is dat je de plaag handmatig verwijderd. Raap bijvoorbeeld slakken of rupsen op en gooi ze weg. Uiteraard is dit wel een flinke klus, dus neem er de tijd voor.
Is het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen handig?
Misschien heb je geen tijd of zin om handmatig in de tuin plagen te verwijderen. Dat begrijpen we. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om plagen tegen te gaan. Goede voorbeelden zijn insectenzeep en neemolie. Dit laatste middel beschermt gewassen en is zeer effectief. Omdat je gebruik maakt van biologische middelen richt je verder geen schade aan in de tuin.
Ziektes
Heb je eindelijk afgerekend met plagen in de tuin, breekt er een ziekte los! Ontzettend vervelend, want een ziekteplaag roeit soms alle planten en gewassen uit. Je moet schimmels, bacteriën en virussen dus op tijd bestrijden. Dit zijn vaak de boosdoeners van bekende plantenziekten, zoals:
- Schurft
- Meeldauw
- Bacterievuur
- Verwelkingsziekte
- Roetdauw
Hoe bestrijd je ziektes in de tuin?
Zorg voor goede luchtcirculatie rond de planten door ze niet al te dicht op elkaar te planten. Dit geeft ze de ruimte én zorgt er voor dat ze elkaar niet al te snel ziek maken. Ook is het soms verstandig om te snoeien.
Zorg voor goed waterbeheer
Water in de tuin is belangrijk, maar overdrijf niet. Vochtige omstandigheden bevorderen namelijk de groei van schimmels en dat wil je echt niet. Geef daarnaast planten zoveel mogelijk water van onderaf, om te voorkomen dat er teveel vocht op de bladeren zit.
Onkruid
Onkruid is een veelvoorkomend probleem in de tuin. Het groeit en verspreidt zich razendsnel. En dat vormt helaas maar al te vaak een bedreiging voor de gezonde groei van planten en gewassen. Bekende onkruiden zijn onder andere:
- Brandnetel
- Zevenblad
- Kweekgras
- Vogelmuur
- Kruipende boterbloem
Hoe ga je onkruid in de tuin te lijf?
Onkruid verwijderen is best een klusje. Helemaal wanneer je handmatig gaat wieden. Toch ontkom je hier bijna niet aan omdat het een effectieve manier is om onkruid onder controle te houden.
Werken onkruidverdelgers ook?
Mocht je geen zin hebben om met de hand onkruid te verwijderen, dan is het gebruik van speciale verdelgers een optie. Wees echter wel voorzichtig met het gebruik om andere planten en gewassen niet te beschadigen.
Het nut van mulchen
Naast handmatig wieden is het verstandig om te mulchen. Dit betekent dat je de bodem van de tuin bedekt met een laagje tuinresten. Doe dit bij voorkeur rond planten om onkruidgroei te voorkomen. Ook is mulchen een goede manier om de bodem vochtig te houden.
Bodemproblemen
Een gezonde bodem is zeer belangrijk voor de groei van planten en gewassen. Helaas is daar niet in elke tuin sprake van omdat er bijvoorbeeld problemen zijn met drainage of een onjuiste pH. Die belemmeren de groei en dat is slecht nieuws. Tijd om er wat aan te doen!
Wat te doen tegen bodemproblemen?
We raden aan om een bodemtest uit te laten voeren. Dit is een snelle manier om de pH en het niveau van de voedingsstoffen in de bodem te bepalen. Op basis van die informatie kun je vervolgens de bodem aanpassen met meststoffen, organisch materiaal, kalk of iets anders.
Verbeter de drainage
Heb je het idee dat de bodem slecht afwatert? Verbeter dan de drainage door organisch materiaal toe te voegen. Compost is bijvoorbeeld een goede manier om de structuur van de bodem te verbeteren. Het wordt er minder zwaar van en voert het water sneller af.
Roteer gewassen
Tot slot raden we aan om gewassen zoveel mogelijk te roteren. Dit is namelijk een effectieve manier om uitputting van voedingsstoffen te voorkomen. Roteer gewassen bij voorkeur elk seizoen. Op die manier voorkom je dat dezelfde planten telkens dezelfde voedingsstoffen uit de bodem halen.