Hoe communiceren planten met elkaar? Dit moet je er over weten

0
166
planten groeien

Denk jij dat planten gewoon wat groen decor zijn in je tuin? Stil, passief, lekker groeien en bloeien? Think again. In jouw tuin wordt dagelijks druk gekletst. Geen woorden, geen gebaren, maar wel geuren, signalen en ondergrondse lijntjes.

Planten hebben hun eigen taal. Eentje die wij mensen pas net een beetje beginnen te begrijpen. Zet jouw zintuigen open, want de tuin is stiekem één groot, levend netwerk waarin planten elkaar waarschuwen, helpen én soms een duwtje geven. Hoe zit het precies met deze vorm van communicatie?

Welkom in het ‘wood wide web’

Vergeet wifi, planten hebben hun eigen netwerk: het Wood Wide Web. Onder de grond zitten de wortels van je planten namelijk aangesloten op een netwerk van schimmeldraden. Deze schimmels verbinden planten met elkaar, zoals een soort groen internetkabeltje.
En wat doen ze daarmee? Nou, meer dan je denkt. Ze ruilen voedingsstoffen, sturen water door én ze sturen berichten.

Wordt een plant aangevallen door bijvoorbeeld vraatzuchtige insecten? Dan seint hij via dit netwerk een waarschuwing naar z’n buren: “Pas op, er komt bezoek dat je liever niet hebt!”.

Moederbomen

In bossen zijn het vaak de ‘moederbomen’ die de regie hebben. Ze voeden jonge boompjes en houden het netwerk in stand. Maar ook in jouw achtertuin hebben bomen, struiken en bloemen hun geheime lijntjes. Misschien delen ze stiekem voeding of tips over die slak die vannacht langskwam.

Planten versturen berichten via de lucht

Planten zijn niet alleen ondergronds druk. Ook boven de grond gaat de communicatie vrolijk doorvia de lucht! Wanneer een plant wordt aangevallen, bijvoorbeeld door bladluizen, begint hij geurstoffen uit te stoten. Geen parfum, maar vluchtige organische stoffen (VOS). Deze ‘luchtpost’ waarschuwt de buurplanten met ‘alarmfase rood’.

Meesters in communicatie

Die planten zetten direct hun verdedigingssysteem aan: blaadjes worden bitterder, stengels taaier. Het resultaat? De indringer heeft ineens veel minder trek. Tomaten– en bonenplanten zijn ware meesters in deze geurcommunicatie. Zet ze bij elkaar en ze vormen samen een klein legertje dat elkaar waarschuwt bij gevaar.

Zo profiteer je optimaal van communicatie tussen planten

Wil je profiteren van die geheime plantentaal in je tuin? Dan hoef je echt geen groene fluisteraar te worden. Met een paar simpele stappen geef je jouw planten de ruimte om optimaal met elkaar te communiceren én elkaar te helpen.

Tip 1: Geef schimmels de ruimte

Begin bij de basis: geef schimmels de ruimte. Het ondergrondse netwerk — dat beroemde Wood Wide Web — floreert als je de bodem niet te veel verstoort. Dus laat die schop wat vaker staan en werk met compost. Daarmee voed je de bodem en hou je de verbindingen tussen je planten sterk en gezond.

Tip 2: Zet slimme planten bij elkaar

Ook boven de grond kun je een handje helpen. Zet slimme buren bij elkaar. Sommige planten zijn de beste maatjes als het gaat om elkaar beschermen. Denk aan basilicum en tomaten: niet alleen een gouden duo in de keuken, maar ook in de tuin. Ze versterken elkaars groei én houden ongewenste bezoekers op afstand.

Tip 3: Ken de plant-persoonlijkheden

Maar let op, niet elke plant is zo sociaal. Ken je plant-persoonlijkheden. Er zitten ook diva’s tussen die liever hun eigen ruimte hebben. Planten zoals de walnootboom of bepaalde varens kunnen het andere soorten flink lastig maken met hun ‘chemische trucjes’. Geen probleem, maar geef ze wel hun eigen plekje waar ze niemand in de weg staan.

Tip 4: Voer het netwerk

Je planten houden van een gezonde, voedzame bodem. Gooi dus niet al je bladafval weg, maar gebruik het als mulch. Organisch materiaal zoals bladeren en tuinafval zorgen ervoor dat het ondergrondse leven bruist van activiteit. Een goed gevoed netwerk betekent blije planten én een blije tuinliefhebber, jij dus.

Met deze simpele tips help je jouw tuin om zelf sterker, gezonder en weerbaarder te worden. Want in een tuin met goede communicatie tussen planten hoef jij als tuinier een stuk minder in te grijpen. Dat is pas slim samenwerken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in