Hoe geniet je de hele zomer van jouw tuin?

0
274

De zon schijnt, de vogels zingen, en de bloemen bloeien. De beste tijd van het jaar voor een tuinier om zijn tuin te beginnen plannen is in de winter. Dit is het moment waarop je je plan mag maken voor wat je dit jaar in je tuin wilt laten groeien. Je kunt het hele seizoen plannen of slechts een paar maanden. Je kunt een grote tuin plannen of een kleine. Je kunt zelfs een kleine tuin plannen op een plek waar je niet veel ruimte hebt. Het belangrijkste is dat je vooruit plant en ervoor zorgt dat je de hele zomer van je tuin zult kunnen genieten.

Bepaal wat planten je wil kweken

Bepaal eerst wat voor planten je wilt kweken. Sommige mensen vinden het leuk om alleen groenten te planten. Anderen planten liever kruiden en bloemen. Weer anderen zijn misschien niet geïnteresseerd in het kweken van iets anders dan bloemen. Het maakt niet uit wat voor soort tuin je plant, er zijn bepaalde dingen waarmee je rekening moet houden.

Kijk goed naar de ruimte die je beschikbaar hebt

Ten eerste moet je weten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Als je een grote tuin hebt, dan moet je bedenken welke soorten planten je kunt kweken. Je moet ook bedenken hoeveel ruimte je aan elke soort plant wilt besteden. Bijvoorbeeld, als je een moestuin aanlegt, wil je misschien planten in verhoogde bedden. Deze bedden kun je rond de omtrek van de tuin plaatsen, zodat ze niet te veel ruimte innemen.

Bomen in je tuin planten: waarom zou je dat doen?

Je kunt ook overwegen om bomen in je tuin te planten. Als je in een klimaat woont waar het sneeuwt, dan zul je een boom willen kiezen die schaduw geeft. Woon je op een plaats waar niet veel regen valt, dan zul je een boom willen planten die de grond vochtig helpt houden. Woon je in een warm klimaat, dan zul je willen overwegen bomen te planten die schaduw geven tijdens de hete zomermaanden.

Hou rekening met de grondsoort in jouw tuin

Je moet ook rekening houden met de grondsoort die je hebt. Woon je in een kleigrond, dan zul je willen proberen planten te vinden die geschikt zijn voor die grondsoort. Woon je in een zanderige grond, dan zul je planten willen die daarvoor geschikt zijn. Woon je in een rotsachtige bodem, dan zul je planten willen die daar ook geschikt voor zijn.

Kijk naar de insecten en het ongedierte in je tuin

Vervolgens moet je nagaan welke soorten insecten en ongedierte je in je tuin wilt hebben. Als je groenten kweekt, dan zul je willen vermijden dat je plant in de buurt van plaatsen waar rupsen of kevers hun eitjes kunnen leggen. Je kunt ook overwegen te planten in de buurt van plekken waar lieveheersbeestjes of bidsprinkhanen zouden kunnen leven. Als je bijen hebt, dan zul je ervoor willen zorgen dat ze een veilige plek hebben om te leven. Je zult ook bloemen willen planten die vlinders aantrekken.

Verschillende seizoenen

Als je je tuin aan het plannen bent, zul je rekening willen houden met de verschillende seizoenen. Elk seizoen heeft zijn eigen uitdagingen. Plan je een moestuin, dan zul je die willen plannen voor de winter. Je zult vroege en late gewassen willen planten, zodat je de hele zomer door een gestage aanvoer van voedsel hebt. Heb je een bloementuin, dan zul je willen dat je bloemen op het juiste moment bloeien. Heb je een tuin vol bomen, dan zul je de grond willen voorbereiden voor je ze plant. Woon je in een droog klimaat, dan zul je bomen willen die minder water nodig hebben. Woon je in een nat klimaat, dan zul je het tegenovergestelde willen.

Hoeveel tijd wil je in de tuin doorbrengen?

Als je besloten hebt wat je wilt planten, moet je nagaan hoeveel tijd je in je tuin wilt doorbrengen. Je moet ook uitzoeken hoeveel geld je bereid bent aan je tuin uit te geven. Misschien wil je zaden, planten, of andere spullen kopen bij je plaatselijke kwekerij. Misschien wil je ze ook online kopen.

Planten kopen in bulk: soms een goed idee

Als je planten gaat kopen, dan moet je bij je plaatselijke kwekerij nagaan of ze kortingen geven op bulkaankopen. Als je planten koopt bij je plaatselijke kwekerij, dan kun je misschien geld besparen door ze in bulk te kopen.

Gereedschap voor in de tuin

Voor je begint te planten, moet je nadenken over de soorten gereedschap die je nodig zult hebben om in je tuin te werken. Sommige mensen gebruiken liever schoppen en harken. Anderen geven de voorkeur aan handgereedschap. Misschien wil je ook troffels, snoeischaren, en schoffels gebruiken. Misschien wil je ook investeren in een grasmaaier.

Verlichting en mest

Denk na over de soort verlichting die je in je tuin nodig zult hebben. Sommige mensen gebruiken graag lampen op zonne-energie. Misschien wil je ook verlichtingsarmaturen in je tuin installeren. En vergeet ook niet na te denken over welke soort kunstmest je nodig zult hebben. Je moet ook overwegen of je een septic tank nodig zult hebben. Je moet ook overwegen of je een omheining nodig zult hebben of niet. Zoals je ziet zijn er veel dingen te overwegen als je je tuin aan het plannen bent. Als je echter je onderzoek doet en een plan maakt, dan zul je kunnen genieten van de vruchten van je arbeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in