Hoe zorg je voor een veilige tuin? Deel I

0
587
planten delen

De tuin is een belangrijk onderdeel van je woning. Het is een plek om te ontspannen en voor gezelligheid met familie, vrienden en kennissen. Vooral bij mooi weer is het genieten geblazen. Het is daarom heel belangrijk dat je jouw tuin goed onderhoudt en beveiligd. Hoe doe je dat? Lees onze tips en je weet het!

Tip 1: Verwijder bepaalde insecten meteen uit je tuin

Er zijn bepaalde insecten in je tuin die je zeker gemakkelijk kunt zien. Insecten als naaktslakken, Japanse kevers, koolwormen, en pompoenwantsen moeten zichtbaar zijn. Als je ze ziet, pluk ze dan van je planten en verwijder ze uit je tuin.

Tip 2: Verwijder zieke planten

Er komt een moment dat je je tuin overziet en een plant of twee vindt die ofwel door insecten of met een ziekte geteisterd zijn. Deze planten zijn niet gezond en hebben geen sterke wortels ontwikkeld. Je moet ze snel verwijderen, maar niet composteren. Je wilt namelijk niet dat insecten of ziektes zich via je compost verspreiden.

Tip 3: Bedek je planten

Een andere mogelijkheid, als je maar een paar planten hoeft te bedekken, is het gebruik van draad die met doek bedekt moeten zijn en die over de gewenste planten leggen. Als de planten eenmaal bedekt zijn, zijn ze beschermd tegen elk ongedierte dat ze probeert aan te vallen. Dit is een goede optie voor zaailingen of specifieke planten die bruut door ongedierte worden aangevallen.

Rijbedekkers

Rijbedekkers zijn een geweldige manier om je planten te bedekken. Het voorkomt dat ongedierte in je tuin heen en weer springt tussen de rijen. Het is een eenvoudige methode die heel wat ongedierte kan afschrikken.

Tip 4: Wees netjes

Netjes zijn is een van de belangrijkste middelen om je tuin zowel ziekte- als ongediertevrij te houden. Wanneer je deeltjes van de planten opruimt, bied je onkruid of ongedierte geen kans om zich te verschuilen.

Tip 5: Houd het droog

Bij het water geven kan het gemakkelijk zijn om het gebladerte van je planten nat te maken. Probeer dit te vermijden, want het is een gemakkelijke manier om ziekten onder je planten te verspreiden.

Tip 6: Geef ’s ochtends je planten water

Als je toch bovengronds water moet geven, probeer dan ’s morgens water te geven. Dan hebben de planten tenminste de warmte van de dag om goed af te drogen.

Tip 7: Maak omheiningen

Overweeg om duurzaam hekwerk op te nemen in de grens van je achtertuin. Deze omheiningen zullen het dieren die s nachts rondlopen, zoals herten, moeilijk maken om in je tuin te komen en alles kapot te knagen.

Tip 8: Gebruik plantkragen

Als je merkt dat je te maken hebt met snijwormen zijn plantkragen een goede optie. Je knipt cirkelvormige stukken karton en legt ze rond de basis van je plant. Het karton weerhoudt snijwormen ervan tot onder aan je plant te kunnen komen om zich te voeden.

Tip 9: Probeer natuurlijke sprays

Als je tevergeefs in de winkel gekochte insecticiden of pesticiden hebt geprobeerd, of je probeert biologisch te tuinieren, dan kun je misschien natuurlijke sprays proberen. Je kunt bijvoorbeeld knoflookspray, minerale olie, of zoutspray op je planten spuiten om ongedierte af te schrikken.

Tip 10: Zorg voor ruimte tussen planten

Wanneer niet genoeg ruimte tussen de planten legt, krijg je niet genoeg luchtstroom tussen de planten. Dus dat je planten de ruimte hebben om te ademen om ze mooi te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in