Je tuin verzorgen: safety first!

0
287
tuinieren met handschoenen

Elke tuin is anders, maar vrijwel elke tuin vereist het nodige onderhoud. Sommigen laten dit onderhoud uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, maar verreweg de meeste mensen gaan zelf bij goed weer aan de slag om hun tuin op te knappen. Helaas gebeuren daarbij regelmatig kleine of grotere ongelukken. Werken in de tuin is niet zonder gevaren, zeker niet als je gebruik maakt van (elektrisch) tuingereedschap. Een verwonding is zo opgelopen, maar ook gemakkelijk te voorkomen door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Voorkomen is beter dan genezen, dus bij het verzorgen van je tuin geldt: safety first!

Bescherm handen, voeten en knieën

Een eerste vereiste voor veilig werken in de tuin is ervoor te zorgen dat je zelf geen verwondingen kunt oplopen. Je doet dit door voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te gebruiken. Het meest essentieel is een paar goede werkhandschoenen. Die zijn eigenlijk onmisbaar wanneer je in de tuin aan het werk gaat. De kans is groot dat je te maken krijgt met prikkende planten, ruwe randen van tegels, splinterend houtwerk, enzovoort. Al die zaken vormen een gevaar voor je handen dus draag altijd handschoenen als je aan de slag gaat. Daarnaast is een paar goede werkschoenen ook geen overbodige luxe. Zeker wanneer je bijvoorbeeld met zware tegels of houten balken aan de slag gaat, valt een paar schoenen met stalen neuzen aan te bevelen. Daarmee voorkom je dat iets zwaars op je tenen kan vallen en botbreuken kan veroorzaken. De kniebeschermers bieden uitkomst als je veel op je knieën moet zitten, bijvoorbeeld om onkruid te wieden of nieuwe plantjes in een perk te zetten.

Onkundig door onervarenheid

Vaak gaat het in de tuin mis door het gebruik van elektrisch gereedschap. Een elektrische heggenschaar is natuurlijk een heel handig apparaat, maar je moet er wel mee om kunnen gaan. Draag ook in dat geval uit voorzorg handschoenen en zorg ervoor dat het snoer zich altijd achter je bevindt, zodat het niet binnen het bereik van de vlijmscherpe messen hangt. Draag tijdens het snoeien gehoorbescherming, zodat het lawaai van de heggenschaar je gehoor niet kan beschadigen. Laat dergelijk gereedschap nooit onbeheerd achter in de tuin wanneer er kinderen aanwezig zijn. Dat geldt overigens ook voor het niet-elektrische tuingereedschap. Berg het goed op, zodat kinderen zich er niet aan kunnen verwonden. Leg het, ook als je alleen bent, nooit tijdelijk horizontaal in de tuin, om struikelen te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here