Jouw tuin perfect onderhouden in de lente doe je zó

0
288

Na een lange winter is het grote moment dan eindelijk aangebroken: de lente is begonnen! We zitten weer op het terras en ook de planten en bloemen in onze tuin ontwaken eindelijk weer. De lente is het perfecte seizoen voor tuinliefhebbers omdat alles groeit en bloeit. Ben je nog op zoek naar een aantal handige tips voor tuinonderhoud in de lente? Lees dan snel verder.

Tip 1: Begin met de voorbereiding

Een goede voorbereiding is niet voor niets een bekend gezegde. Begin met het opruimen van jouw tuin voordat de lente zich echt aandient. Een opgeruimde tuin voordat het groeiseizoen begint is goud waard, geloof ons maar. Ruim bladeren, takken en andere rommel dat zich tijdens de winter heeft opgehoopt op. Hup, in de groencontainer ermee! Daarmee voorkom je ziekten en plagen en zorg je voor een schone start.

Tip 2: Bereid de bodem voor op de lente

Zonder een gezonde bodem groeit er niets in jouw tuin. Ook niet op het hoogtepunt van de lente. Voeg zodoende compost toe om de bodem van de juiste voedingsstoffen en organisch materiaal te voorzien. We raden ook aan om de pH van de bodem te testen. Je ziet vrij snel of het een goede basis vormt voor de groei van planten en gewassen. Over het algemeen gedijen planten het best op losse en goed doorlatende grond. Zorg voor een stevige bodem met voldoende voedingsstoffen, dan komt het goed.

Tip 3: Voeg nieuwe planten toe aan de tuin

De lente is het perfecte seizoen om bloemen en planten aan de tuin toe te voegen. Hopelijk geniet je binnen afzienbare tijd van een ware explosie van kleuren! Kies wel voor planten die geschikt zijn voor het seizoen en de bodem van jouw tuin. Hetzelfde geldt voor bloemen, groenten en kruiden die in het voorjaar groeien en bloeien. Met deze lentebloemen maak je altijd een goede keuze:

  • Hyacint
  • Narcis
  • Tulp
  • Krokus
  • Primula

Tip 4: Snoei takken en struiken regelmatig

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud, helemaal in de lente. Knip zodoende dode, beschadigde of zieke takken op tijd weg. Op die manier voorkom je zieke planten. Snoei ook voorjaarsstruiken na de bloei direct weg, zodat bloemknoppen voor de volgende lente voldoende ruimte krijgen.

Tip 5: Bestrijd onkruid

Onkruid in de tuin is erg vervelend, maar gelukkig kun je er wel wat aan doen. Voorkom dat het te snel groeit zodat het jouw planten niet bedreigt. Wied daarom regelmatig onkruid met de hand of gebruik met mate bestrijdingsmiddelen. Mulch aanbrengen rondom planten is ook een effectieve manier om onkruidgroei tegen te gaan.

Tip 6: Geef voldoende water

Ook in de lente valt er wel eens een regenbui. Dit is goed voor de planten omdat ze vocht nodig hebben. Overdrijf het geven van water echter niet. Teveel water kan namelijk zorgen voor schimmels. Controleer de vochtigheid van de bodem regelmatig. Is het te droog? Geef dan bij voorkeur in de ochtend water om de kans op verdamping te verkleinen. En controleer of de bodem het water goed opneemt, zodat schimmels worden voorkomen.

Tip 7: Onderhoud het gazon

De lente is het perfecte moment om het gras in de tuin te onderhouden. Maai het gras regelmatig. Dit kun je natuurlijk handmatig doen (best ontspannend), maar een robot grasmaaier is ook een optie. Minstens zo belangrijk is dat je kale plekken inzaait en bemest. Op die manier bevorder je een gezond en groen gazon. Een fijn gezicht!

Tip 8: Voorkom plagen en ziektes

Plagen en ziektes in de tuin zijn vreselijk. Door problemen vroeg op te merken voorkom je een hoop ellende. Pak problemen snel aan voordat ze zich in de tuin verspreiden. We raden aan om natuurlijke bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld biologisch) te gebruiken. Voorkom het gebruik van schadelijke chemicaliën, aangezien ze ook gezonde gewassen en planten in de tuin ziek maken.

Geniet van de kleurrijke bloemen, heerlijke groenten en een groen gazon in dit prachtige seizoen. We wensen je een fijne lente!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in