Prachtige kleuren en een heerlijke geur: dit is de hyacint

0
296

Een van onze favoriete bloemen is de hyacint. Alleen de heerlijke geur is al fantastisch… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige bloemen. Veel tuin- en bloemenliefhebbers van over de hele wereld zijn het met ons eens. Bovendien heeft de hyacint een rijke geschiedenis waar we in dit artikel graag iets over vertellen. Ook geven we een aantal tips om deze mooie bloem op de juiste manier te kweken en te verzorgen.

De rijke geschiedenis van de hyacint

De hyacint is een bolgewas dat zijn oorsprong vindt in het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Wist je dat het is vernoemd naar de mythologische figuur Hyakinthos? Dit was een prins uit de Griekse mythologie die per ongeluk werd gedood door zijn geliefde Apollo. Volgens de legende bloeide er een prachtige bloem op de plaats waar zijn bloed de grond raakte, en zo ontstond de hyacint. Wow…

Hoe herken je een hyacint?

Hyacinten zijn te herkennen aan hun dichte en kegelvormige bloemtrossen. Bovendien geeft deze plant een zoete, bedwelmende geur af. En dan heb je nog eens de keuze uit allerlei kleuren, zoals wit, roze, blauw, paars, geel en rood. Daarnaast hebben de bloemen meestal een trompetvormige structuur. De hyacint staat in het voorjaar in bloei en zorgt vaak voor een kleurrijke bloemenzee.

Heeft de hyacint ook een symbolische betekenis?

De hyacint heeft verschillende symbolische betekenissen en die zijn stuk voor stuk interessant. De betekenissen verschillen oer cultuur en context. In de bloementaal staat de hyacint bijvoorbeeld voor spel en sportiviteit. Sommige mensen associeren het echter ook met verdriet en rouw vanwege de tragische oorsprong van zijn naam in de Griekse mythologie. En in sommige culturen wordt de hyacint geassocieerd met oprechte liefde en schoonheid. Ook mooi!

Hoe verzorg je een hyacint?

We hebben goed nieuws voor je: hyacinten zijn gelukkig gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud. Bij deze enkele tips voor het succesvol kweken en verzorgen van hyacinten:

Tip 1: Plant een hyacint op het juiste tijdstip

Plant hyacintenbollen in de herfst, ongeveer 10-15 cm diep en op een afstand van 10-15 cm van elkaar. Kies daarnaast bij voorkeur voor een locatie met goed doorlatende grond en voldoende zonlicht.

Tip 2: Zorg voor voldoende water

Geef hyacinten regelmatig water tijdens het groeiseizoen, vooral tijdens droge periodes. Ook belangrijk: zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet té nat omdat er dan schimmels kunnen ontstaan.

Tip 3: Voeg mest toe

Voeg in het voorjaar een langzaam werkende meststof toe aan de grond rondom de hyacinten om de groei en bloei te stimuleren.

Tip 4: Snoei nadat de bloeiperiode is geweest

Verwijder na de bloei voorzichtig de uitgebloeide bloemtrossen om energie te sparen voor de vorming van nieuwe bollen. Maar lat het blad met rust, omdat het voedsel opslaat voor de volgende groeicyclus.

Tip 5: Bescherm de plant tegen vorst

Woon je in een koud klimaat? Dan is het verstandig om mulch rondom de hyacinten aan te brengen. Op die manier bescherm je ze tegen strenge vorst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in