Veel mensen ergeren zich aan de korte houdbaarheid van een boeket bloemen. Ze vergeten misschien dat verse snijbloemen nog steeds levende entiteiten zijn die onder de ideale omstandigheden kunnen worden aangemoedigd om veel langer mee te gaan. De volgende tips helpen zeker om jouw bloemen langer mee te laten gaan.
Tip 1: Ververs het water regelmatig
Bloemen, zoals rozen, verbruiken veel water! Het is niet ongebruikelijk dat een grote bloemopstelling al het water in een bloemenhouder opslokt binnen de eerste dag of twee dat je ze in huis hebt. Houd de bloemenhouder compleet, zodat de bloemen niet uitdrogen en verwelken. Bloemen lopen bovendien een groot risico op bacteriën die zich ontwikkelen als de stelen in het water zitten. Door het water in de vaas om de paar dagen te verversen, zelfs als het water niet verbruikt is, houd je jouw bloemen langer vers en vermijd je de nare geur van rot die ontstaat als u ze heel lang laat staan).
Kantelen boven de gootsteen
Voor grote bloemen kun je de bloemenhouder boven een gootsteen kantelen om het water te laten weglopen zonder de opmaak te onderbreken. Daarna vul je de bloemenhouder opnieuw door er voorzichtig water in te gieten aan de bovenkant van de bloesems.
Tip 2: Houd bloemen uit de buurt van warmte en licht
Soms denken mensen dat ze hun vaas met bloemen op een zonnige vensterbank moeten zetten, omdat een plant daar het gelukkigst zou zijn. Maar snijbloemen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van potplanten. Zon en warmte zullen ze aanmoedigen om te “rijpen” en zo hun einde bespoedigen. Bewaar jouw snijbloemen dan ook op een koele, donkere plek wanneer je graag dat ze zo lang mogelijk mooi blijven.
Tip 3: Knip minimaal een halve centimeter steel van je bloemen af voordat je ze in een vaas zet
Als bloemen zonder water zitten, drogen de uiteinden van de steel uit en sterven de cellen af. Daardoor wordt het voor de bloemen moeilijk wordt om water op te nemen. Door de stelen af te snijden vlak voordat je ze weer in het water zet, leg je vers weefsel bloot dat het water veel efficiënter kan opzuigen. Als u de stelen afsnijdt wanneer je een paar dagen later het water in de vaas ververst, verwijder je het weefsel aan de uiteinden die mogelijk afbreken. Op die manier kunnen de stelen meer water opnemen.