Tips om zo lang mogelijk van jouw bloemen te genieten: deel II

0
255

Erger je je vaak aan de korte houdbaarheid van een boeket bloemen? Vergeet niet dat dat bloemen nog steeds levende entiteiten zijn die onder de ideale omstandigheden veel langer mee kunnen gaan. Bij deze een aantal tips om jouw bloemen een langere levensduur te geven.

Tip 1: Vermijd dat je bloemen naast rijpend fruit of groenten staan

Rijpend fruit geeft een geurloos onzichtbaar gas af dat ethyleen heet. Dit gas is onschadelijk voor mensen, maar wel dodelijk voor bloemen. De wetenschap hierachter is als volgt: in de plantenwereld zijn bloemen de voorlopers van fruit. Zodra een bloem bestoven is, begint zij zich te ontwikkelen tot een vrucht, zodat zij zaden kan vormen en de levenscyclus van de plant opnieuw kan beginnen. Ethyleen is het gasvormige hormoon in de plant dat de bloem ertoe aanzet haar bloemblaadjes te laten vallen en een vrucht te worden. Als de vrucht rijpt, blijft ze ethyleen afgeven. Als je je vaas met bloemen naast rijpend fruit zet, stel je ze bloot aan dit gas en zullen ze besluiten dat ze beter hun bloemblaadjes kunnen laten vallen, zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft.

Tip 2: Gebruik “bloemenvoedsel”

Hoewel het verversen van het water om de dag vaak net zo effectief is om bloemen langer te laten meegaan, is het toevoegen van die bloemenvoedselpakketjes die bij verpakte bloemen worden geleverd zeker nuttig. Dit geldt vooral wanneerj e vergeetachtig of lui bent en het water van jouw bloemen niet regelmatig ververst. Naast het “voeden” van het boeket bevatten deze voedingspakjes een bacteriedodend middel dat het water een dag of twee langer vers houdt.

Maak jouw eigen bloemenvoedsel

Je kunt jouw eigen bloemenvoedsel maken door ongeveer 1 theelepel suiker, 2 theelepels citroensap en 1 theelepel bleekwater aan uw vaas toe te voegen voordat u er ongeveer een kwart liter warm leidingwater bij doet. Er zijn een paar bloemen die trouwens niet bloemenvoedsel in de vaas houden, zoals zonnebloemen. Let hierop!

Tip 3: Nadat je het laatste bloemstuk hebt weggegooid, moet je de vaas/container zeer grondig wassen in heet zeepwater

Bacteriën hopen zich op in vuile vazen en gaan niet weg alleen omdat de vaas uitdroogt. Zodra u weer water toevoegt, zal de vaas weer vol bacteriën zitten en zal uw nieuwe boeket worden blootgesteld aan dezelfde bacteriën die het vorige boeket hebben gedood. Geef uw bloemen een frisse schone omgeving vrij van bacteriën en ze zullen veel langer meegaan.

Tip 4: Gebruik een scherpe schaar bij het knippen

Wanneer je een botte oude schaar gebruikt om bloemen af te knippen, maak je vaak het weefsel/de cellen aan het eind van de steel kapot. Daardoor raken de bloemen beschadigd, en dat is zonde. Beschadigde cellen kunnen niet zo goed water opnemen als gezonde cellen. Een scherpe schaar zorgt echter voor een zuivere snede waarbij de meeste cellen onbeschadigd blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here