Tips voor het opknappen van je tuin

0
231
terras aanleggen

Je tuin onderhouden is veel werk. Is je tuin flink verwaarloosd door de jaren heen of ben je net verhuisd en krijg je te maken met een verwaarloosde tuin dan zul je hem moeten gaan opknappen. Zo kun je weer optimaal genieten van je tuin. Maar waar begin je? In dit artikel vind je een stappenplan om je helpen. 

Maak een tuinontwerp

Het is handig om van te voren te weten wat je wilt. Maak daarom een tuinontwerp. Pak papier en pen en teken je tuin van bovenaf. Bepaal waar je het terras wilt, hoe de borders eruit zien en waar je eventueel plantenbakken of een gazon wilt. Zo begin je goed voorbereid aan de grote klus. 

Het soort tuin

Denk tijdens het maken van je tuinontwerp na over het soort tuin dat je graag wil.

Moderne tuin

Een moderne tuin heeft strakke lijnen en veel structuur. Vaak worden er grote tegels gecombineerd met groen en andere natuurlijke materialen. Een goede balans tussen groen en strakke lijnen is belangrijk in een moderne tuin. 

Klassieke tuin

In een klassieke tuin vind je veel groen en veel soorten planten. Denk aan hagen, bogen en piramides. In een klassieke tuin vind je vaak planten met bloemen zoals rozen en hortensia’s. 

Onderhoudsvriendelijke tuin

Heb je weinig tijd om te tuinieren en je tuin bij te houden dan is een onderhoudsvriendelijke tuin iets voor je. In deze tuin vind je veel bestrating of grind. Ook de planten zijn van het onderhoudsvriendelijke soort. De beplanting vind je in potten, bakken en verhoogde vakken. Onderhoudsvriendelijke planten zijn heesters, bamboe of bodembedekkers.

Tegels verwijderen

Heb je een betegelde tuin en wil je een gazon. Dan zul je eerst de tegels moeten verwijderen. Dit kun je laten doen door een stratenmaker, maar je kunt het ook zelf doen. Wil je een gazon aanleggen dan is het belangrijk dat je de grond goed laat egaliseren. Wil je kunstgras? Ook in dat geval is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. 

Tegels leggen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je in plaats van een gazon liever tegels in de tuin hebt en dat er op dit moment een verwaarloost gazon in je tuin ligt. Er is een ruimte keuze aan allerlei soorten tegels. Dus oriënteer je eerst goed op het soort tegels dat je in je tuin wil hebben. De tegels kun je het beste laten leggen door een specialist. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Onkruid verwijderen

Als je tuin lang niet onderhouden is dan staan de borders waarschijnlijk vol met onkruid. De beste tijd om je onkruid te verdelgen is in het voorjaar. Dan kun je het beste voorkomen dat onkruid de kans krijgt om te bloeien en zich nog meer te verspreiden. Onkruid kun je verdelgen met bestrijdingsmiddelen, maar je kunt het ook zelf uit de grond trekken. Trek het dan met wortel en al uit de grond en zorg ervoor dat er niets achterblijft.

Borders aanleggen

Het beste kun je borders aanleggen aan het einde van de zomer, in het begin van de herfst. Plaats de planten in de border en houdt hierbij de juiste plantenafstand. De afstand staat vaak vermeld op de label van de plant. Haal de plant voorzichtig uit de pot en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Zet de planten op hun plek en geef ze een flinke scheut water.

Terras aanleggen

Een terras is een heerlijke plek in je tuin waar je kunt zonnen, eten met vrienden en familie of heerlijk loungen. Een terras kun je zelf aanleggen of laten aanleggen. Het beste kun je eerst het terras uittekenen met een rolmaat. Aan de hand van de afmetingen kun je bepalen hoeveel tuintegels je nodig hebt.

De kosten 

De materialen die je gebruikt en de oppervlakte van je tuin zijn het belangrijkst bij het bepalen van je budget. Je kunt het in principe zo duur maken als je wil. Ook het soort planten dat je gebruikt zijn van invloed op de kosten. Stel van te voren je budget vast en kijk wat je hier allemaal van kunt doen. Bedenk waar je het liefst je geld aan wil uitgeven. Ben je niet zo’n klusser, dan wil je misschien het liefst je tuin laten aanleggen. Het grootste gedeelte van je budget zal daar heengaan. Wil je hierop besparen dan kun je er ook voor kiezen om je tuin zelf aan te leggen en te kiezen voor duurdere planten en accessoires in je tuin.