Tuinhuisje opknappen? Zo doe je dat!

0
524
tuinhuis onderhoud

Heb je een tuin bij jouw woning? Dan is de kans aanwezig dat hier ook een tuinhuisje staat. Dit huisje doet bij veel mensen vaak dienst als opbergruimte. Zo kunnen er bijvoorbeeld fietsen in gestald worden, maar ook tuingereedschap. Door dit op te bergen in jouw tuinhuisje, hoef je dit niet allemaal in huis te bewaren. Is jouw tuinhuisje inmiddels al behoorlijk oud? Dan is dit er waarschijnlijk ook wel aan af te zien. Sommige mensen kiezen er in dat geval voor een nieuw tuinhuisje aan te schaffen. Dit kan, maar dat hoeft niet. Je kunt jouw tuinhuisje namelijk ook opknappen. Wij vertellen je hier hoe je dat doet.

Stap 1: verven of beitsen?

Voordat je begint met het opknappen van jouw tuinhuisje, moet je eerst weten hoe je dit aan gaat pakken. Ga je het tuinhuisje verven of kies je toch voor beitsen? Het verschil is dat je bij beitsen het karakter van het hout terugziet, iets wat bij verven niet het geval is. Bedenk dus goed wat je zelf het mooiste vindt. Je moet ook weten dat er verschillende kleuren verf en beits zijn. Kijk dus ook direct welke kleur jouw tuinhuisje straks moet krijgen.

Stap 2: wat doet het weer?

Heb je en keuze gemaakt tussen verf en beits? Dan wil je ongetwijfeld zo snel mogelijk beginnen met het opknappen van jouw tuinhuisje. Begin echter nooit zonder naar het weerbericht te kijken. Waarom? Omdat dit een belangrijke factor is, zeker wanneer je gaat verven. Verven bij 30 graden is bijvoorbeeld geen aanrader, omdat je dan onregelmatigheden in het verfwerk krijgt. Jouw tuinhuisje krijgt zodoende nooit een egale kleur en dat is natuurlijk niet mooi. Ook bij een te lage temperatuur is verven echter niet aan te raden. Wanneer je jouw tuinhuisje het beste kunt verven? In het voor- of najaar. De ideale temperatuur om verf vaan te brengen is namelijk 15 graden.

Stap 3: verwijder de oude verflaag

De kans bestaat dat je jouw tuinhuisje jaren geleden ook al geverfd hebt. In dat geval zit de verf er ongetwijfeld nog gedeeltelijk op. Het kan zijn dat er hier en daar wat afgebladderd is, maar er is vast en zeker ook nog verf aanwezig. Voordat je begint met het aanbrengen van de nieuwe verf, raden wij je aan om de oude verf te verwijderen. Je kunt deze verf verwijderen met een verfbrander, afbijtmiddel of een verfkrabber. Dit duurt echter betrekkelijk lang. Schuren gaat een stuk sneller. Doe dit niet met een schuurpapiertje, maar gebruik een schuurmachine. De oude verf is zodoende binnen de kortste keren van jouw tuinhuisje verdwenen.

Stap 4: verf aanbrengen

Indien je voor verven kiest, moet je weten dat je vaak twee lagen verf aan moet brengen. Om het hout goed onder de verf te krijgen, is grondverf namelijk noodzakelijk. Wil je dat de grondverf meteen dekt? Gebruik dan de Sigma S2U Primer. Deze halfglanzende grondverf is in elke gewenste kleur te mengen, dus ook in de kleur die jouw tuinhuisje straks moet krijgen. Zodoende hoef je jouw tuinhuisje vaak maar twee keer te verven om hem goed te bedekken onder de verflaag. Vergeet overigens niet om jouw tuinhuisje schoon te maken voordat je begint met verven. Er kleeft namelijk geregeld zand en rommel aan het huisje. Door dit te verwijderen zorg je dat jouw tuinhuisje straks een mooie, egale kleur krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in