Tuinieren in februari? Met deze 7 tips maak je er een succes van

0
141

Op dit moment is het behoorlijk koud in Nederland. Wanneer je de deur uitstapt, voelt het haast alsof je de vriezer binnenstapt. Toch is februari voor tuinliefhebbers de perfecte maand om de handen uit de mouwen te steken. Hoewel de natuur nog in rust is, zijn er genoeg tuinactiviteiten die je alvast kunt oppakken. Daardoor geniet je over een paar maanden van een prachtige tuin die volop in bloei staat. Wil je graag tuinieren in februari? Gebruik onze handige tips!

Tip 1: Begin alvast met snoeien, juist in februari

Waarschijnlijk doen niet veel mensen het, maar in februari kun je prima beginnen met het snoeien van bomen en struiken. Steek de handen uit de mouwen en begin gewoon, behalve dan als het stormt of sneeuwt. Fruitbomen profiteren juist volop van een wintersnoei. Daarmee zorg je er namelijk voor dat de takken groeien. Bovendien krijgen ze op die manier meer zonlicht en groeien ze de komende maanden volop.

Snoei zieke takken zoveel mogelijk weg

Snoei dode, zieke of kruisende takken zoveel mogelijk weg. Zelfs rozenstruiken hebben baat bij snoeien in de winter. Knip ze terug tot net boven een naar buiten wijzend oog. Wedden dat je straks geniet van prachtige bloeiende rozen?

Tip 2: Laat groenten groeien in de kas

In februari is het nog te koud om buiten te zaaien. Dit betekent niet dat je op de bank moet blijven zitten. Je kunt namelijk prima alvast beginnen met het zaaien van groenten en bloemen. Tomaten, pepers en aubergines hebben namelijk een lange groeiperiode nodig. Dus waarom niet alvast beginnen in februari? Creëer alvast een plekje op de vensterbank en gebruik een zaaibakje met fijne potgrond. Houd de grond in het potje licht en vochtig. Heb je een kas? Ideaal, want daarin kun je prima vroege gewassen zoals spinazie, sla en radijs zaaien.

Tip 3: Houd de bodem gezond

Een gezonde bodem is de basis voor een mooie tuin. Februari is een goede maand om compost of organische mest te strooien. Op die manier vul je de voedingsstoffen aan en verbeter je de grondstructuur. Gebruik goed verteerde compost of een laagje stalmest op de moestuinbedden. Ook raden we aan om kalk te strooien, vooral op zure grond. Dit is een handige manier om de pH-waarde te verhogen. Bovendien zorg je ervoor dat de planten straks beter kunnen groeien. Je plukt er dus alleen maar de vruchten van!

Tip 4: Bescherm kwetsbare planten tegen de kou

Februari kan nog verraderlijk koud zijn, dat weten we allemaal. Bescherm kwetsbare planten tegen vorst door ze af te dekken met mulch of een doek. Pak kuipplanten die in de winter buiten staan eventueel in met noppenfolie of jute. Let trouwens ook op de vijver. Wanneer het hard vriest, voorkom je met ijsvrijhouder dat het water volledig dichtvriest. Dat is belangrijk, want daardoor ondervinden de vissen geen last van de vrieskou.

Tip 5: Maak plannen voor het nieuwe tuinseizoen

Februari is de perfecte maand om plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Blader door zaadcatalogi en bedenk waar je nieuwe bloemen of struiken wilt planten. Misschien wil je wel een nieuwe border aanleggen of een verhoogde moestuinbak maken. Denk er eens over na terwijl je met een warm dekentje op de bank zit. Zet het op papier en ga in het voorjaar meteen lekker aan de slag!

Tip 6: Zorg voor gereedschapsonderhoud

Gereedschap van goede kwaliteit maakt tuinieren een stuk makkelijker. Gebruik de rustige februarimaand om je snoeischaren, spades en schoffels te controleren en schoon te maken. Slijp botte messen en olie metalen onderdelen om roestvorming te voorkomen. Voor je het weet ben je klaar voor het voorjaar!

Tot slot: wees lief voor de vogeltjes

Ook in februari hebben vogeltjes het niet gemakkelijk. Het is koud en ze moeten echt op zoek naar voedsel. Help ze een handje door vetbollen en pinda’s op te hangen. Zet ook even een schaaltje met vers water neer. Op de manier creëer je een vogelvriendelijke tuin. Hang eventueel alvast een paar nestkastjes op, zodat vogels er in het voorjaar gebruik van kunnen maken. Bovendien helpen vogels jou ook, want ze eten insecten en larven die anders jouw planten als maaltijd zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in