Waarom grond de basis vormt van je tuin

0
316
bodem is grond

Tuinieren is een leuke hobby waar je samen met je gezin van kunt genieten. Het is ook een geweldige manier om je kinderen te leren over de natuur, wetenschap en wiskunde. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals de grond. Waarom vormt de grond de basis van je tuin?

Waaruit bestaat grond?

Grond is de basis van je tuin. Zonder aarde zou je helemaal geen planten hebben. Grond bestaat uit drie verschillende soorten deeltjes: zand, slib en klei. Zand is het meest voorkomende type bodemdeeltje in grote delen van de wereld. Silt- en kleideeltjes zijn kleiner dan zand, en ze houden gemakkelijker water vast. Het percentage van elk type deeltje bepaalt hoe goed jouw bodem water afvoert en vasthoudt. Je moet altijd de pH-waarde van jouw grond controleren voordat je iets plant. Een pH-testkit is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra.

Wat is de pH-waarde?

De pH-waarde van jouw grond kan na verloop van tijd veranderen. De pH-waarde van uw grond wordt gemeten op een schaal van 1 tot 14. Alles onder 7 is zuur, en alles boven 7 is alkalisch. Planten groeien het best in een zure omgeving, dus u moet uw grond altijd een beetje zuur houden.

Hoe houd je jouw grond gezond?

Om jouw grond gezond te houden, moet je compost en organisch materiaal aan uw tuin toevoegen. Compost wordt gemaakt door tuinafval, zoals gemaaid gras, bladeren en andere organische materialen te mengen. Je kunt jouw eigen composthoop maken door de materialen op een hoop te gooien en ze af te dekken met een zeil. Je moet de hoop ongeveer om de paar weken omdraaien, totdat het materiaal volledig is afgebroken.

Organisch materiaal

Organisch materiaal omvat zaken als mest, houtsnippers en veenmos. Mest bevat voedingsstoffen die planten helpen groeien. Veenmos heeft een hoge pH-waarde en is goed voor zure bodems. Houtsnippers bevatten veel voedingsstoffen en helpen ook jouw grond belucht te houden. Deze materialen worden in de herfst aan uw tuin toegevoegd, wanneer u begint met het plannen van de tuin voor het volgende seizoen.

Wat te doen bij zware kleigrond?

Als je een zware kleigrond hebt, kan het nodig zijn zand aan je grond toe te voegen om de PH-waarde ervan te verhogen. Dit is vooral belangrijk als je in een kustgebied woont. Als uw grond erg zanderig is, kun je meer zand aan uw grond toevoegen om deze vruchtbaarder te maken. Dit kan worden gedaan door wat zand aan de composthoop toe te voegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in