Waarom kennis over composteren belangrijk is

0
191

Composteren is een zeer belangrijk onderdeel van tuinieren. Of je nu 18 bent of 58: het is dan een goed idee om er over te leren. In dit artikel zetten we alle voordelen van voldoende kennis over composteren op een rij!

Wat is composteren?

Composteren is een van de meest milieuvriendelijke manieren om keuken en tuinafval om te zetten in een voedselrijke bodem. Op deze manier verminder je namelijk de afval in de tuin. En dat niet alleen, want composteren verbetert ook de bodemstructuur, bevordert de plantengroei en stimuleert. Het draagt dan bij aan een gezond ecosysteem en is dus uiterst belangrijk.

Waarom leren over composteren leuk én belangrijk is

Wie droomt van een mooie tuin kan er niet omheen: composteren. En het is ook nog eens hartstikke leuk om kinderen er van alles over te leren. Het leert jonge tuinliefhebbers van alles over recycling– en afvalbeheer. Hoe wordt keuken- en tuinafval bijvoorbeeld omgezet in compost met voldoende gezonde stoffen? Dit is belangrijk omdat het de bodemkwaliteit verbetert. En dankzij compost zijn synthetische meststoffen veel minder nodig. Dit is gezonder en duurzamer. Kinderen leren dus van alles over duurzaamheid en de circulaire economie. Pik je als volwassene ook meteen een graantje van mee!

Voor composteren heb je geduld nodig

Planten groeien niet in een dag. Daar is tijd en geduld voor nodig. En dat is een belangrijke eigenschap voor kinderen. Door te tuinieren bevorder je hun geduld en doorzettingsvermogen. Alle goede dingen kosten tijd, is een bekende uitspraak. En de waarheid daarvan ontdek je op geen betere manier dan door actief buiten bezig te zijn.

Geniet van een grote verantwoordelijkheid

Tuinieren is niet alleen goed voor het doorzettingsvermogen, maar ook het verantwoordelijkheidsgevoel. Het is dus voor jong en oud een manier om mentaal te groeien. Kinderen leren dat levende organismen afhankelijk zijn van hun zorg en aandacht. Dat is heel belangrijk, aangezien het hun empathie en zorg voor anderen vergroot. En die eigenschappen hebben we zeker nodig in de maatschappij.

Leer samen te werken

Herinner jij je nog de schooltuintjes van vroeger? Wij wel, en we vonden het destijds hartstikke leuk. Bovendien is samen tuinieren goed voor de sociale vaardigheden. Kinderen leren om met elkaar samen te werken. Taken worden onderling verdeeld en er ontstaat een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Met elkaar zorg je immers voor een mooie tuin!

Tuinieren met de hele familie

Tuinieren is niet alleen een geweldige activiteit voor schoolklassen, maar ook voor het hele gezin. Samenwerken in de tuin is goed voor de band tussen familieleden. Zo hebben ouders en kinderen door te tuinieren écht even weer tijd voor elkaar. Weg met de schermpjes: het is tijd om te composteren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in