Tuinieren is een fantastische hobby. En dat niet alleen, want je combineert lichaamsbeweging, met tijd doorbrengen in de natuur. Helaas loop je in de zomer wel het risico om te verbranden. Dit is niet alleen pijnlijk, maar zorgt ook voor huidbeschadiging op de lange termijn en een verhoogt risico op huidkanker. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf tijdens het tuinieren te beschermen tegen de zon. Hoe doe je dat? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Kies een goede tijd om te tuinieren
Goede timing is van de meest simpele manieren om zonnebrand te voorkomen. Hoe? Door naar buiten te gaan als de zon iets minder fel schijnt. Onthoud dat de zon op zijn sterkst is tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags. Plan alle tuinwerkzaamheden vroeg in de ochtend of later in de middag. Dit vermindert de blootstelling aan schadelijke UV-straling. Tegelijkertijd zorgt voor een fijne ervaring in de buitenlucht, omdat de temperaturen in deze periodes over het algemeen koeler zijn.
Tip 2: Draag beschermende kleding tegen de zon
Kleding is je eerste verdedigingslinie tegen de zon. Kies shirts met lange mouwen, lange broeken en een goede hoed of pad om zoveel mogelijk huid te bedekken. We raden lichtgekleurde en dichte stoffen omdat ze zonlicht reflecteren en daardoor betere bescherming bieden. Moderne zonwerende kleding met een UPF (Ultraviolet Protection Factor) is trouwens speciaal ontworpen om UV-stralen tegen te houden.
Tip 3: Breng zonnebrandcrème op de juiste manier aan
Zonnebrandcrème is onmisbaar om je te beschermen tegen de zon. Kies een zonnebrandcrème met een breed spectrum en een SPF (Sun Protection Factor) van minstens 30. Breng deze royaal aan op alle blootgestelde huid. Vergeet daarbij niet de oren, de achterkant van de nek en de bovenkant van de voeten. Die worden vaker vergeten dan je denkt. Ook is het belangrijk om zonnebrandcrème ongeveer een halfuur voordat je naar buiten gaat aan te brengen en om de twee uur opnieuw aan te brengen. Doe dit eventueel vaker als je veel zweet of het eraf hebt gewassen.
Tip 4: Zoek de schaduw regelmatig uit
Regelmatig even de schaduw opzoeken in je tuin kan je risico op zonnebrand aanzienlijk verminderen. Het planten van bomen, het installeren van pergola’s of het gebruik van parasols kan voor de broodnodige afleiding van direct zonlicht zorgen. Is er weinig schaduw in de tuin? Gebruik dan eventueel schaduwdoeken of laat een overkapping installeren. Krijg je zeker geen spijt van!
Tip 5: Drink voldoende water
Hydratatie is de sleutel tot een gezonde huid en algeheel welzijn tijdens het tuinieren in de zon. Drink de hele dag door voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden. Uitdroging kan het risico op hittegerelateerde ziekten verhogen, wat de effecten van blootstelling aan de zon kan verergeren. Vermijd dranken die je kunnen uitdrogen, zoals alcohol en cafeïnehoudende dranken.
Tip 6: Draag een zonnebril
Je ogen zijn net zo gevoelig voor UV-schade als je huid. Langdurige blootstelling aan de zon leidt mogelijk tot oogproblemen en dat wil je echt niet meemaken. Investeer dan ook in een goede zonnebril die 100% UV-bescherming biedt.
Tip 7: Gebruik aftersun
Ben je ondanks alle beschermende maatregelen tegen de zon toch verbrand? Jammer! In dat geval is het belangrijk om je huid goed te behandelen. Gebruik aloë vera gel of aftersun om de verbranding te verzachten. Houd de verbrande huid gehydrateerd en vermijd verdere blootstelling aan de zon tot het genezen is.