Zo gebruik je worteldoek tijdens je tuinrenovatie

0
219

Wil je binnenkort ook je tuin opnieuw aanleggen met planten en bloemen of kies je toch liever voor grind of tegels? Wat je ook tijdens je tuinrenovatie van plan bent, de kans is groot dat worteldoek hierbij kan helpen. Wat worteldoek nu precies is, wat het doet en hoe je tuin hiervan kan profiteren lees je in dit artikel.

Wat worteldoek is

Eigenlijk is de naam worteldoek een misleidende term. Het doek wordt daarom soms ook anti-worteldoek of gronddoek genoemd wat de lading wat beter dekt. Worteldoek is een doek dat je gebruikt in je tuin om de groei van onkruid tegen te gaan. Het wordt gemaakt van stevig zwart geweven kunststof, wat een paar voordelen met zich meebrengt. Zo laat het doek water en lucht door, wat onder andere goed nieuws is voor de afvoer van regenwater in je tuin. Het grootste voordeel van worteldoek is echter dat het UV-bestendig is. Dit houdt namelijk in dat onkruid geen kans heeft om te groeien door dit worteldoek in je tuin.

Worteldoek gebruiken in je tuin

Zoals we al kort benoemd hebben, zijn er verschillende manieren waarop worteldoek je kan helpen in je tuin. Wat al deze toepassingen met elkaar gemeen hebben is dat het de groei van onkruid tegen gaat. Ook is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn waarop je worteldoek kunt vastzetten. Zo kun je het doek vastzetten met speciale grondpennen. Een andere optie is om de zijkanten van het worteldoek stevig vast te zetten in geulen die je graaft. Het is erg belangrijk dat worteldoek goed vastzit. Anders krijgt het onkruid alsnog een kans om zich aan de zijkanten van het doek te verspreiden.

Verschillende doeken laten overlappen

Om onkruid geen schijn van kans te geven is het erg aan te raden om te werken met slechts één stuk worteldoek. Als dit niet mogelijk is, is het noodzakelijk om te zorgen voor een overlap van vijf tot tien centimeter tussen de twee verschillende worteldoeken. Zo voorkom je dat als het doek verschuift het onkruid tussen de twee doeken kan gaan groeien.

De toepassingen van worteldoek

Worteldoek kun je ten eerste gebruiken in een tuin waar je planten of bloemen wilt plaatsen. Je kunt op het doek namelijk markeren waar je de bloemen of planten wil hebben. Vervolgens kun je gaten in het doek snijden of knippen waar je de planten in stopt. Uiteraard is het belangrijk dat de wortels van de planten nog goed met zand kunnen worden bedekt. Zorg er ook voor dat de gaten niet te groot zijn om de groei van onkruid rondom de planten te beperken. Tenslotte kun je worteldoek ook gebruiken als je grind of tegels in je tuin wil om dezelfde reden. Zo voorkom je de groei van onkruid tussen je tegels en grind. Worteldoek kun je dus op verschillende manieren gebruiken tijdens een tuinrenovatie!