Zon en schaduw: volop genieten van je tuin!

0
239
boom die schaduw geeft in de tuin

De zomer is eindelijk aangebroken en dat betekent dat we weer volop kunnen genieten van onze tuin. Of het nu gaat om een kleine stadstuin, een gezellige patio of een ruime achtertuin, er gaat niets boven het relaxen en ontspannen in de buitenlucht. Als je van jouw tuin een mooie en comfortabele plek hebt gemaakt, hoef je eigenlijk niet meer op vakantie te gaan. Echter, met de zon die fel schijnt en de hitte die soms ondraaglijk kan worden, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende schaduwplekken in je tuin. Op die manier kun je optimaal genieten van de buitenruimte zonder last te hebben van de brandende zonnestralen. In dit artikel geven we je handige tips om schaduw te creëren in je tuin.

1. Zonnescherm

Een effectieve manier om schaduw te creëren in je tuin is door gebruik te maken van een zonnescherm. Een zonnescherm biedt niet alleen bescherming tegen de felle zon, maar geeft ook een stijlvolle uitstraling aan je terras of patio. Bij Zonweringfabriek zijn er verschillende soorten zonneschermen verkrijgbaar, zoals knikarmschermen of uitvalschermen. Kies voor een kwalitatief goed scherm dat bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het leuke van een zonnescherm is dat je bij het doek een uitgebreid scala aan mogelijkheden hebt, zodat je het perfect kan aansluiten bij de stijl en kleur van je woning.

2. Bomen

Bomen zijn natuurlijke parasols en bieden op warme dagen verkoeling in je tuin. Door strategisch bomen te plaatsen kun je schaduw creëren op de plekken waar je dat het meest nodig hebt. Kies voor bomen met een dichte bladerdek, zoals lindebomen, platanen of esdoorns. Deze bomen geven niet alleen schaduw, maar zorgen ook voor privacy en een groene uitstraling in je tuin. Houd bij het planten van de boom of struik rekening met de erfgrens en de regels die daarbij gelden. Zo moet een boom minstens 2 meter van die grens worden geplant. Voor een struik geldt een afstand van 50 centimeter. 

3. Niet te veel tegels

Hoewel tegels praktisch zijn in je tuin, kunnen ze ook bijdragen aan het opwarmen van de ruimte. Tegels absorberen namelijk warmte en stralen dit vervolgens weer uit. Probeer daarom niet te veel tegels te gebruiken in je tuin en kies in plaats daarvan voor gras, grind of houten vlonders. Deze materialen absorberen minder warmte en zorgen zo voor een koeler microklimaat in je tuin. Een ander nadeel van bestrating is dat hemelwater niet goed kan worden afgevoerd. Bij zware regenval word je dus eerder geconfronteerd met wateroverlast. Iets wat je kunt voorkomen door te zorgen dat er ook ‘open’ grond is, bijvoorbeeld in de vorm van gazons of borders.

4. Kies planten die in de schaduw kunnen

Niet alle planten gedijen goed in direct zonlicht. Als je schaduwplekken wilt creëren, is het belangrijk om plantensoorten te kiezen die goed groeien in de schaduw. Denk bijvoorbeeld aan varens, hosta’s, hortensia’s of lievevrouwebedstro. Deze plantensoorten kunnen goed gedijen onder bomen of andere schaduwrijke plekken in je tuin.

5. Overkapping

Een overkapping is een ideale manier om permanent beschutting tegen de zon te creëren in je tuin. Of het nu gaat om een pergola met druivenranken of een overdekte buitenlounge met zijwanden, een overkapping biedt niet alleen schaduw, maar ook bescherming tegen regen. Daarnaast kun je een overkapping naar eigen smaak inrichten met comfortabele loungebanken, zachte kussens en sfeervolle verlichting. Tip: plaats ook een terrasverwarmer zodat je bijna het gehele jaar door in je tuin kunt zitten.

Een paar punten van aandacht

Het is belangrijk om te beseffen dat de inrichting van je tuin afhangt van de specifieke behoeften van jou en je gezin. Houdt daarbij rekening met de ligging van de tuin en de windstroom. Neem daarom de tijd om na te denken over hoe jij het liefst wilt genieten van je tuin en welke schaduwplekken daarbij passen. Of je nu kiest voor een zonnescherm, bomen, beperkte tegels of juist planten die goed gedijen in de schaduw, om voldoende schaduwplekken te creëren, moet je kijken naar hoe de zon valt op je tuin en je gevel. Zo kun je de optimale plek en soort zonwering of maatregel kiezen om een heerlijke, schaduwrijke tuin te creëren. 

Of je nu wilt ontspannen met een goed boek, gezellig wilt barbecueën met vrienden of gewoon even tot rust wilt komen na een lange werkdag; met de juiste schaduwplekken in je tuin kun je dit allemaal doen zonder last te hebben van de hete zonnestralen. Investeer daarom in goede zonwering en groene elementen in je tuin en creëer zo jouw ideale plek om volop te genieten van het buitenleven!