Metasequoia weer tot leven gewekt

0
598

Metasequoia heeft zijn bakermat in Centraal-China. In 1945 is de boom ingevoerd in de Verenigde Staten. Lange tijd heeft men gedacht dat de boom uitgestorven was. Kort voor de Tweede Wereldoorlog is de boom herondekt in het westen van China.

M. glyptostroboides kan tot wel zestig meter hoog worden

Sindsdien is de boom wijdverbreid over alle werelddelen met gematigde klimaatzones. De boom levert uitstekend hout, is een prachtige parkboom en er kan een haag mee worden gemaakt.

Metasequoia behoort tot de familie van Taxodiumachtigen (Taxodiaceae). De Nederlandse naam is watercypres, niet te verwarren met Taxodium. De watercypres is een bladverliezende conifeer. In het voorjaar loopt de boom uit met lichtgroene, naaldvormige bladen. De bladen zijn plat. In het najaar verkleurt de boom eerst goudkleurig en later naar roestbruin. Niet alleen een groep, maar ook een enkele watercypres valt daardoor in het najaar sterk op. De watercypres houdt van koele zomers met veel neerslag.

Een watercypres groeit van nature in een fraaie kegelvorm. Het is een snelle groeier en ziekten komen er vrijwel niet in voor. In Nederlandse bossen is de watercypres helaas nergens aangeplant om te voorzien in de binnenlandse houtvoorraad.

 
De naaldvormige bladen staan aan kortloten De bast wordt grijzer naarmate de boom ouder wordt

Wel zie je de boom steeds meer in stedelijke gebieden vanwege de karakteristieke verschijningsvorm en de gezondheid. Omdat hij in de winter kaal is, past hij goed in het stadsbeeld bij al die andere loofbomen, die in de winter geen blad dragen. Zelfs in de winter is de slanke kegelvorm aantrekkelijk om te zien en niet in het minst de diep oranjerode kleur, die de twijgen omstreeks die tijd hebben. Deze boom kan uiteindelijk een hoogte bereiken van zestig meter.

Haag

Wie Metasequoia als haag wil planten, plant op een

De kegels van de watercypres zijn alleenstaand

onderlinge afstand van veertig centimeter in een enkele of dubbele rij. De haag kan in de zomer in vorm worden geknipt. Bedenk wel, dat er in de winter geen dekking ten opzichte van de omringende omgeving is te verwachten; een watercypres is in de winter kaal.

Niet snoeien

Metasequoia behoeft alleen als jonge boom enige begeleidingssnoei. Het gaat daarbij om de vorming van een rechte stam met een kroon daarop. Beter is het evenwel om in het geheel niet te snoeien. Daar waar een watercypres de ruimte om zich heen heeft, is een lage vertakking rondom de stam heel aantrekkelijk. Snoei niet in de kroon. Van nature heeft de kroon verscheidene harttakken en dat houden we graag zo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in