Chorisia, een markante boom

0
432
chorisia

Soms kom je bomen tegen, die je nog nooit hebt gezien. Als zo’n boom dan ook nog eens in volle bloei staat, wordt je aandacht er meer op gevestigd en de nieuwsgierigheid naar om welke boom het gaat groter. In de schitterende en voorbeeldige tuinen van El Real Alcázar de Sevilla staat Chorisia.

Chorisia speciosa bloeit met Hibiscusachtige bloemen

Een boom die je in Nederland niet zult aantreffen. Soms wordt Chorisia als kuipplant aangeboden. Alleen op een zeer zonrijke en warme plek is hij op z’n plaats.

Tot het geslacht Chorisia behoort een vijftal soorten. Ze groeien van nature allemaal in Zuid-Amerika. En dan nog alleen in warme, subtropische en tropische gebieden met een relatief vochtige bodem. Het zijn bladverliezende bomen. Aan het begin van de herfst tot aan de winter is de boom overdekt met een zee van bloemen. Er zijn er met witte, rode en blauwachtig, paarse bloemen.

Als Chorisia in bloei staat, is hij overdekt met een roodroze zee van bloemen Bloeit met of zonder blad aan de boom

Chorisia speciosa wordt tussen de vijftien tot vijfentwintig meter hoog. De bladen zijn vijftallig en langwerpig (handvormig samengesteld). Pas wanneer de temperatuur onder de 15° C. is gedaald, vallen de bladen van de boom. Ook al is het blad afgevallen, dan nog bloeien de bomen volop. De boom behoort tot de kleine familie van de wolboomachtigen (Bombaceae). Omdat de boom zich voornamelijk door zaden voortplant, is de variabiliteit in bloemkleuren en bedekkingsgraad met bloemen verschillend.

De stam kan bedekt zijn met behoorlijke doornen De zaden zitten opgesloten in zijdeachtige vruchtdozen

Na de bloei verschijnen er geelbruine zaaddozen, die heel zijdezacht aanvoelen. Vandaar dat de boom ingedeeld is bij de wolboomachtigen. In het omhulsel bevinden zich één tot vijf zaden. Vanwege de grote overeenkomst met de kapokboom (Ceiba pentandra) wordt het geslacht Chorisia ook wel gerangschikt onder de naam Ceiba. Een groot verschil is m.i dat de zachte vulling bij een kapokboom (het kapok) zich binnen het zaadomhulsel bevindt. Opvallend aan de overigens licht gegroefde, gladde stam van Chorisia zijn de flink grote doornen. Deze doornen staan niet altijd op de stam. Alleen bij jonge bomen is dit het geval. Naarmate de boom ouder wordt, verdwijnen deze doornen.

Plant Chorisia in een voedzame, vocht vasthoudende, maar goed doorlatende grond. De boom kan worden gezaaid of geënt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here