Cornus controversa ‘Variegata’

0
702

Met het gebruik van bontbladige planten moet je voorzichtig zijn. Overdaad schaadt ook hier. In bijzondere gevallen moet een bontbladige boom of struik juist de aandacht van de beschouwer trekken: naar een donkere uithoek of in de zichtlijn van de tuin. In andere gevallen kan aan zo’n boom of struik een prominente plaats worden gegeven.

Hier wordt het beeld bepaald door een bontbladige boom. Zowel de boom als de weerspiegeling ervan in de vijver trekt de aandacht.

In dat geval is de bontbladige plant beeldbepalend.

Langzame groei

Bontbladige planten hebben minder bladgroen (chlorofyl), waardoor er minder suikers worden gevormd. De groei is hierdoor trager dan van volledig groene planten. Cornus controversa ‘Variegata’ is zo’n boom met overwegend wit gevlekt blad. Uiteindelijk kan de boom een hoogte bereiken van tien tot vijftien meter bij een breedte van vijf tot zeven meter. In de herfst kleurt het blad roodpaars. In de winter zijn het de rode scheuten die alle aandacht trekken.
In 1896 is de bonte vorm van deze kornoelje (‘Variegata’) door Barbiers in Frankrijk geïntroduceerd. Van nature groeit de boom in een etagegewijze opbouw van takken met bladeren. Een alzijdige gelaagdheid geeft de boom een haast sculpturale uitstraling. Deze Cornus heeft alles in zich om voor een gevoelig tuinaccent te zorgen. Geef de boom de ruimte, zodat de hoofdvorm volledig tot z’n recht kan komen. Een tegen wind beschutte plaats is nodig om een mooie vorm te krijgen.

Vruchten

De meeste kornoeljesoorten en variëteiten dragen dikke bessen:

De meeste Cornus-soorten hebben een opvallende bes (hier Cornus kousa)

wit, rood, blauw en roze zijn de hoofdtinten. Cornus controversa heeft in het najaar donkerblauwe bessen, die breeduit op gesteelde schermen staan. De bloei die hieraan voorafgaat, valt in juni – juli. Zoals met alle kornoeljes het geval is, heeft het blad opvallend diep liggende nerven in het blad. Ze lopen in gebogen vorm in de richting van de top van het blad. Het blad van Cornus controversa ‘Variegata’ is aan de onderzijde wit berijpt en heel licht behaard.

Grond

Cornus controversa ‘Variegata’ heeft een humusrijke bodem nodig, liefst iets zurig, om volledig te kunnen uitgroeien. In China, Japan en Korea groeit deze kornoelje in bossen, in struikvegetaties en struwelen.

Snoeien

Zo min mogelijk snoeien. De boom reageert nauwelijks op (sterke) snoei. Zorg er in de beginjaren voor dat zich een spil = harttak ontwikkelt. Desgewenst de stam tot eenkwart van de hoogte vrij houden/maken van over de grond schurende takken.

Andere bontbladige kornoelje

Als goede vervanger van Cornus controversa ‘Variegata’ kan dienen Cornus alternifolia ‘Argentea’. Deze soort verdraagt een drogere grond en is geschikt voor licht humeuze zandgronden. De hoogte is gelijk aan die van Cornus controversa ‘Variegata’. De soort wordt wel breder, nl. zeven tot acht meter. Van oorsprong komt Cornus alternifolia uit Centraal- en oostelijk Noord-Amerika.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in