Een kruidig ruikende rododendron: Rhododendron nuttallii

0
483

Het geslacht Rhododendron is omvangrijk. Meer dan 800 soorten telt het. Er zullen maar weinig mensen zijn, die de weg daarin feilloos weten te vinden. Wij zijn al blij als er een paar soorten zijn te herkennen.

Rhododendron nuttallii wordt
een kleine boom

In het doolhof van nog eens alle variëteiten verdwaal je geheid. Rhododendron nuttallii is echter goed te herkennen, hoewel iemand dacht dat het een soort van Ficus betrof.

Rhododendron nuttallii, met twee t’s, twee ellen en twee i’s, kan een hoge boom worden. Daar gaan dan in ons klimaat tientallen jaren overheen. Op een beschutte plaats groeit de boom fraai uit. Een hoogte van vier tot vijf meter na een jaar of vijftien is goed haalbaar. Kenmerkend zijn de glanzend groene bladen, die tot wel dertig centimeter lang kunnen worden. Het blad heeft een duidelijke hoofdnerf, die in kleur iets afwijkt van het groen van het blad.

Groenblijvend

Rhododendron nuttallii is zeker geen alledaagse boom. Er moet moeite voor gedaan worden om deze soort te kunnen kopen. De boom komt van oorsprong uit de warmere dalen van het Himalayagebergte. De tweede naam – nuttallii – duidt op de licht overhangende takken van de boom. De boom groeit het beste op een humusrijke, goed doorlatende grond in de volle zon. Het is een bladhoudende boom. Het hele jaar is de kroonvorm (habitus) altijd goed zichtbaar.

Bloem

Rhododendron nuttallii bloeit aan het einde van het voorjaar met reusachtige bloemen. De bloem in knop zie je echt niet over het hoofd. Is de bloem eenmaal open, dan zijn er vijf kelkbladen van elk tien tot vijftien centimeter lengte te zien. Centraal staat een bosje witte meeldraden, die aan de top felgeel zijn. De bloem is in open toestand stervormig, iets dat te vergelijken is met de bloei van Magnolia. De bloei vindt plaats als ook het jonge blad uitloopt. Uitlopende bladen zijn in het begin wat roodachtig gekleurd. In de loop van het groeiseizoen worden ze volledig groen. De onderzijde van de bladen is purperbruinpaars van kleur.
Na de bloei is Rhododendron nuttallii vooral mooi na een regenbui. De regeldruppels blijven lange tijd als glinsterende parels op het blad achter.
Deze rododendron hoeft beslist niet te worden gesnoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in