Tetradium daniellii hupehensis

0
446

In oude parken kom je bomen tegen, die wat je noemt ‘in onbruik’ zijn geraakt. In het ‘Mouwtje’ in Bussum, een langgerekt park naar een

T. daniellii hupehensis is als solitair een prachtige boom
T. daniellii hupehensis bloeit in mei – juni met schermen rozewitte bloemen.

ontwerp van D.F. Tersteeg, staat Tetradium. In een catalogus van een boomkweker zul je deze fraaie boom zelden aantreffen. Er is zeker onvoldoende vraag naar. Misschien moet de vraag ernaar daarom maar worden aangewakkerd.

Tetradium daniellii hupehensis behoort tot de familie van de ruitachtigen (Rutaceae). De boom is in 1907 voor het eerst in de Verenigde Staten van Amerika uit Centraal-China ingevoerd. De Fransman L.A. Dode (1875 – 1945) heeft de boom voor het eerst beschreven, maar het was de Duitser G. Forster (1754 – 1794), die de boom in China ontdekte. Tetradium behoort tot dezelfde familie als de lederboom. Voorheen werd de boom Evodia of Euodium genoemd.

Tetradium daniellii hupehensis is een boom van de derde grootte en wordt niet hoger dan zes meter. De bladen zijn vijf tot tien centimeter lang en eirond tot toegespitst. De stelen, waaraan de bladen staan, zijn diepgroen. De bladen hebben wat je noemt een scheve voet. De hoofdvorm (habitus) van de boom is breed opgaand. Eind mei tot ver in juni bloeit de boom met breed piramidale pluimen. Individuele bloemen staan ver uiteen. De kleur is aanvankelijk oranjebruin. Naarmate de bloei vordert, wordt de kleur meer geelgroen. Na de bloei verschijnen weinig vruchten, die qua vorm op kleine noten lijken. Het is een bladverliezende boom.
Tetradium is een gezond uitziende boom, die als solitair in een kleine voortuin of op een groot gazon gezien mag worden. Behalve wat begeleidingssnoei om een goede harttak te vormen is er geen snoeiwerk vereist.

Andere soorten

Tetradium daniellii ‘Moonlight’ heeft bont blad, draagt witte bloemen en bereikt een hoogte van circa 3 meter. Bloei in juli en augustus, goed winterhard.
Tetradium glabrifolium is een sterk aromatische, kleine boom met veervormig tegenoverstaande bladeren, die in lengte variëren van 14 tot 30 cm. Hij draagt tijdens de bloei dichte clusters van kleine, witte, geelgroene bloemen en heeft graag een beschutte plaats in de halfschaduw tot volle zon.
Ook een sterk geurende stuik is Tetradium ruticarpum met zijn glanzend geveerde bladeren, die wel 40 cm lang worden. De bloei is met dichte, eindstandige bloemhoofdjes van kleine groen- of, geelwitte bloemetjes.
Tetradium henryi is een kleine boom of struik met dun, geveerd blad en wordt tot circa 5 meter hoog. Het boompje bloeit in juli met witroze bloemen en is goed winterhard.

De rode vruchtjes verschijnen na de bloei (foto Dick Rakhorst)

Een begin herfst met witte bloemen bloeiende soort is Tetradium velutinum, die circa 3 meter hoog wordt. De bladeren van deze soort zijn zacht behaard. Het boompje is goed winterhard.
Bij de meeste soorten verschijnen na de bloei ronde, vlezige zaadpeulen, die openspringen, waarna de rode vruchtjes te voorschijn komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in