5 tips om jouw tuin de winter te laten overleven

0
583

De winter staat voor de deur. Een prachtig seizoen dat hopelijk een wit landschap oplevert. De vraag is wel of je planten, de struiken en het gras de kou gaan overleven. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om je tuin de winter goed door te laten komen. In dit artikel vind je een aantal handige tips.

Tip 1: Verwijder geen gevallen bladeren uit de tuin

Ten eerste is het belangrijk dat je geen gevallen bladeren uit je tuin verwijderd. Je moet ze niet oprapen, maar laten liggen. Het is namelijk zeer waardevolle compost. Je kunt er beter overheen gaan met je grasmaaier. Als je een grote esdoorn en een dikke laag bladeren hebt, doe ze dan in een composthoop.

Tip 2: Blijf water geven

Ten tweede is het belangrijk om je wintergroene planten, struiken en gras water te blijven geven. Op die manier gaan ze niet dood en blijven ze mooi tot het volgende seizoen. We hebben een droge zomer gehad en planten hebben meer kans om te overleven als ze gehydrateerd blijven. Doe dit met name kort voor de winter.

Tip 3: Snoei niet in de herfst

De herfst is niet het ideale seizoen om te snoeien. Snoeien moet eigenlijk direct na het bloeien van de struik gebeuren. Forsythia is bijvoorbeeld een voorjaarsbloeier. Na de bloei van het jaar produceert de plant de knoppen voor het volgende jaar. Als je te lang wacht, snij je de bloei af. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is prima om lange takken die in de weg staan van een maaier of loopbrug te knippen. Snoeien stimuleert echter de groei en je wilt geen nieuwe groei net voor de winter begint.

Snoei op correcte wijze

Bovendien is het belangrijk om alles wat je in tuin groeit correct te snoeien. Gebruik een handsnoeischaar, niet een heggenschaar en zoek naar de zogeheten ‘kruishoek’ waar de ene tak een andere ontmoet. Knip vlak ervoor, vanaf het puntje van de tak naar de stam toe.

Tip 4: Bescherm struiken

Elke struik die onderhevig is aan een aanzienlijke sneeuwbelasting moet een schuilplaats hebben. Struiken hebben meer oppervlakte om sneeuw te verzamelen. Daardoor kan de sneeuw takken beschadigen of vernielen. Gebruik eventueel een houten struikbeschermer voor hulst, taxus en rododendrons.

Tip 5: Plant bomen in de herfst

Tenslotte nog de eventuele bomen in je tuin. De herfst is een goed moment om bomen te planten. Het is dan koeler en regenachtiger, waardoor de nieuwe wortels veel water krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende compost en wortelstimulerende meststoffen in het gat opneemt terwijl je plant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in