Africa’s love: Agapanthus (Afrikaanse lelie)

0
377

De Afrikaanse lelie is wat je noemt ‘in’. En… wie bezwijkt niet voor een plant die bloemen van de liefde voortbrengt? In ieder geval is z’n botanische naam wel mooi afgeleid van het Griekse agapè, dat letterlijk liefde betekent en anthos, dat voor bloem staat.

Agapanthus orientalis

Voluit heet de Afrikaanse lelie dan ook Agapanthus. Bloemen zijn er in wit en blauw. De plant is niet winterhard en dat betekent dat de liefde slechts een ‘één zomer’-romance kan zijn. Toch is het goed mogelijk deze lelie door de winter heen te slepen.

Een zonaanbidder, dat is Agapanthus zeker. De plant heeft z’n oorsprong in het zuiden van Zuid-Afrika. Daarom ook is deze lelie het beste op z’n plaats in een kuip of pot. Als een schitterende solitair voor terras of balkon.
Deze lelies bieden zichzelf te koop aan, zeker door hun frisse lange bladen en hun mooie bloemen. Vooral Agapanthus africanus, die blauw bloeit, en Agapanthus orientalis var. albiflorus, een witte, zijn volop te koop. Headbourne-hybriden zijn het meest geschikt in ons klimaat en kunnen beter kou verdragen. Vraag ernaar!

Een goede bloei en groei is alleen maar mogelijk in een zandige en humusrijke grond die ook nog eens snel z’n overtollige water perfect kan kwijtraken. Zon is niet alleen nodig om een rijke bloei te krijgen, maar ook om te voorkomen dat de lelie te veel gaat rekken en trekken naar de zon op een minder met zon overgoten plek.
Het geheim voor een rijke bloei zit ‘m in een krappe pot. De vlezige, knolvormige wortels moeten bij het oppotten zowat de pot- of kuipwand raken. Telkens wanneer de pot zowat barst, mag een één maatje grotere pot of kuip worden gegeven. Wordt de plant naar uw smaak te groot, dan kan worden gescheurd, zodat één of meer planten kunnen worden opgepot.

Agapanthus is een zonaanbidder

In het groeiseizoen is het noodzakelijk eenmaal per twee weken vloeibare plantenmest te geven.

De winter door

Zoals gezegd is deze lelie niet winterhard (in ons klimaat). Daardoor is het een plant die thuishoort in een pot of kuip. Voordat er nachtvorst komt, is het zaak de plant binnen te hebben. De vlezige wortels bevatten naast voedingsstoffen veel water. Aan een blauwtje lopen heeft deze Afrikaan een bloedhekel. Eenmaal binnen kan het water geven worden beperkt tot eenmaal per week een klein beetje. Toedienen van vloeibare plantenvoeding wordt helemaal gestopt. Langzaam, maar zeker sterven de lange lijnvormige bladeren af en worden wit-grijzig. Die kunnen worden weggeknipt. Hou de lelie op een koele, onverwarmde, maar vorstvrije plaats in huis over.

In februari de plant uit de pot nemen. De grond rond de wortels uitschudden en daarna opnieuw in een niet te grote pot oppotten. Na verloop van enige tijd komen de nieuwe bladen tevoorschijn. Vanaf het oppotten mag weer vloeibare mest worden gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here