Agastache, anijs- of dropplant

0
485

De naam van de plant zet je behoorlijk op het verkeerde been. De naam van echte anijs is Pimpinella anisum. ‘Onze’ anijsplant kan maar beter dropplant worden genoemd.

A. foeniculum ‘Blue Fortune’

Hoewel de dropplant, ook wel anijsnetel of Koreaanse munt genoemd, niets van doen heeft met de echte anijs, is het wel een lekker kruid. Door de blaadjes te wrijven is het aroma al op te snuiven: een mengeling van anijs en drop. Geen slechte combinatie zo te ruiken. Het aroma is goed te gebruiken in salades, in potpourri en thee. Agastache is familie van de lipbloemigen (Labiatae).

Bijenplant

De dropplant (Agastache foeniculum) is een vaste plant voor in de volle zon. Het is een mooie, gezond ogende plant, goed te gebruiken in het midden van een

A. foeniculum ‘Album’

gemengde en vaste plantenborder en is goed te combineren met duizendblad (Achillea) en Phlox.
De nogal stijvige plant heeft lancetvormig tot ovaal geurend blad en wordt tussen de 50 en 90 centimeter hoog. De stengels zijn vierkant en zacht behaard. Vanaf juli tot september staat de plant in volle bloei met langbloeiende bloemaren met buisvormige bloemen in een zachtpaars-blauwe kleur. Bijen bezoeken de dropplant volop, dus mag deze plant zeker niet ontbreken in een tuin waar bijenbezoek hoog wordt aangeslagen.
De plant verlangt een goed doorlatende, vochtige grond en is redelijk winterhard. De minder winterharde Agastache-soorten kunnen buiten overleven als ze een beschutte plaats en een flinke mulchlaag hebben. Jonge planten kunnen maar het beste binnen op een vorstvrije plaats overwinteren.

Vermeerderen

Een dropplant kan in het begin van het voorjaar worden gezaaid. En aan het eind van de zomer kan de plant door middel van stekken worden vermeerderd. Neem daarvoor de halfhoutige delen van de plant.

Echte meeldauw kan in de droge zomers nog wel eens voorkomen. Houd de grond dan goed vochtig, maar giet niet op het blad. Echte meeldauw kan worden bestreden met Baycor van Bayer, AA-meeldauw-ex en Vital van ECOstyle.

Soorten en variëteiten

Latijnse naam Bloemkleur Hoogte (cm)
Agastache aurantiaca ‘Apricot Sprite’ oranjegeel 45
Agastache barberi ‘Firebird’ koperoranje 60
Agastache foeniculum ‘Alabaster’ crèmewit 90
Agastache foeniculum ‘Album’ groenwit 70
Agastache foeniculum ‘Blue Fortune’ diepblauw 70
Agastache foeniculum ‘Spike Snow’ wit 75
Agastache mexicana zalmroze-rood 60
Agastache pringlei purper 70
Agastache pringlei purper 70
Agastache rugosa violetblauw 90
Agastache rugosa ‘Alabaster’ wit 90
Agastache urticifolia blauwpaars 75

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in