Anijs

0
470

Je staat er niet bij stil, maar anijs wordt gebruikt in vleesschotels, gebak, groente- en visschotels. Het is een kruid dat in culinaire gerechten in additionele hoeveelheden wordt toegepast.Een meer uitgesproken smaak van anijs zit in raki, witte onschuld (anisette), tandpasta en natuurlijk in geboortemuisjes.

Anijs (Pimpinella anisum) groeit van nature in landen rond de oostelijke kant van de Middellandse Zee. Al in Egypte was de plant in cultuur.

Aan de bloeiwijze van anijs is te zien dat het een plant uit de familie van de schermbloemige is

Op Cyprus wordt anijs commercieel verbouwd. Essence die uit anijs wordt gewonnen, bevat anethol, een smaak- en reukstof die vooral in tandpasta en cosmeticaproducten wordt verwerkt. De zaden spelen in hoofdzaak in curry’s en thee een rol. Extracten worden toegepast in homeopathische recepten. Het zou helpen tegen maag- en darmkwalen, hik, slapeloosheid, zware hoest en scheurbuik.

Eenjarige of vaste plant

Anijs kan in de volle grond in april als eenjarige worden gezaaid. Een humusrijke grond en een plek in de volle zon is nodig voor een rijke bloei en het rijpen van het zaad. Merkwaardig genoeg zijn de onderste bladeren niervormig, de middelste bladen geveerd in brede lobben en de topbladen twee- tot drievormig geveerd in smalle lobben. De bloemen zijn wit van kleur. De hoofdbloei valt in juli tot en met september. Eenjarige anijs wordt tien tot vijftig centimeter hoog.

Na de bloei zijn de bloeischermen bezet met ontelbare zaden. De zaden zijn eivormig tot langwerpig eirond

De vaste plant anijs wordt dertig tot zestig centimeter hoog en bloeit of wit of dieproze in grote schermen. De onderste bladen zijn rond driehoekig en enkelvoudig. De bovenste bladen zijn dieper ingesneden en bestaan uit smalle slippen.

Bloem en vruchtschermen

Anijs is een plant die je niet vaak in tuinen ziet. Jammer, want zowel in bloei en met vruchten bezet is het een aanwinst voor elke border. De vruchten aan de schermen zijn schitterend om te zien. Die zijn drie tot vijf millimeter lang en heel fijn geribd. Zaden uit eigen tuin kunnen worden gebruikt in gerechten of om te zaaien. Zeker voor wie op de toer wil gaan voor een menging van fruitgewassen, bloeiende vaste planten en groenten: anijs hoort daar zeker bij.
Anijs moet niet worden verward met de anijs- of dropplant. Die ruikt wel naar anijs en drop, maar heeft niet de eigenschappen en het sterke aroma van de echte anijsplant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in