Bamboe: Phyllostachys

0
1090

Het geslacht Phyllostachys telt tientallen soorten en dito variëteiten. Het geslacht Phyllostachys telt tientallen soorten en dito variëteiten.

Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’

Het zijn echte bamboes, waaronder een flink aantal dat zich door middel van worteluitlopers (rhizomen) sterk (leptomorf) kan uitbreiden. Die spontane uitbreiding doet menig tuinbezitter de angst om het hart slaan. Wie bamboe binnen de perken wil houden, plant ze in een bak, graaft een hoge bak zonder bodem of betonnen ring in de grond of gebruikt wortelgeleidingsdoek (Flex-wortelgeleiding). Een aantal soorten en variëteiten is geschikt om als haag te worden gebruikt.

Het geslacht Phyllostachys komt in Aziatische gebieden van nature voor. Het geslacht groeit op beschutte plaatsen. Hoewel vrijwel alle soorten in gebieden met een gematigd zomerklimaat groeien, zijn ze heel goed bestand tegen onze winters. Kenmerkend voor geslachten die onder de bamboes zijn gerangschikt, zijn de verhouten stengels met knopen. Phyllostachys groeit op alle goed humeuze of doorlatende kleiïge grond, die vocht goed kan vasthouden. Het is een uitstekend bamboe om als solitair, in een groep, als een haag of in een kuip te groeien (zie lijst). Kenmerkend voor Phyllostachys is het fraaie blad of de kleur van de bamboestengel.

Phyllostachys aurea is dicht bebladerd

Er zijn variëteiten met bont blad, voor wie uitgekeken is op ‘eeuwig groen’. De bamboe behoudt in de winter z’n blad en verliest hooguit wat bladen (ruien). Phyllostachys kan in het voorjaar of de herfst worden gezaaid. Of de uitlopers worden in het voorjaar van de moederplant afgestoken. Zoals bij alle bamboes kan ook Phyllostachys ooit eens gaan bloeien en sterft dan af.

Phyllostachys aurea kan tot twee¨neenhalve meter hoog worden. Het is een sterk uitstoelende soort en daarom bijzonder geschikt om als haag gebruikt te worden of om er een flink bamboebosje mee te vormen. Het is een echte polvormer (pachymorf), die goed winterhard is. Naast het vrij laten uitgroeien van de pol is deze bamboe ook geschikt om in een kuip te worden gehouden.

Phyllostachys nigra valt op door
zwarte stengels

Of om iets af te schermen. De jonge scheuten zijn eetbaar. Plant deze soort in de volle zon of halfschaduw in een vochthoudende, humusrijke grond. Er is ook een witte, bontbladige variëteit, Phyllostachys aurea ‘Albovariegata’, waarvan het blad uiteraard opvalt.

Phyllostachys nigra heeft groene stengels in de jeugdfase. In het tweede jaar worden de stengels diepzwart. Het is een heel decoratieve bamboe met architectonische waarde. Deze bamboe komt het meest tot zijn recht als solitair. Je moet wel de ruimte hebben en geven aan deze tot zes meter hoog wordende bamboe. Naast opvallende knopen op de stengel zijn het vooral de spitse en smalle bladen, die de aandacht trekken.

Phyllostachys decora

Plant deze bamboe op een tegen felle wind beschutte plaats om aantasting door luizen te voorkomen. Deze soort kan ook in een ruime kuip worden gehouden.

Phyllostachys decora kan tweeëneenhalve tot vijf meter hoog worden. Het is een van de mooiste soorten Phyllostachys. Het blad is smal lijnvormig en frisgroen. De jonge stengeldelen zijn net zo groen als het blad. De gerijpte stengeldelen zijn strogeel. Phyllostachys decora vormt een bescheiden en open pol en heeft een matige breedtegroei. Het is een zeer winterharde soort en geschikt om als solitair, als een haag of om in een pot te groeien. Geef deze goede en gezonde bamboe een plaats in de volle zon of schaduw en je hebt er jaren plezier van.

Verklaring tekens in de kolommen:
+ geschikt
– niet geschikt
Winterhard: + matig, ++ goed, +++ zeer winterhard

Soort/variëteit Hoogte (cm) Haag Kuip Solitair Groep Winterhard
Phyllostachys arcana 250 + + + ++
Phyllostachys arcana ‘Luteosulcata’ 250 + + + ++
Phyllostachys aurea < 1000 + + + ++
Phyllostachys aurea ‘Albovariegata’ < 1000 + + +
Phyllostachys aurea ‘Holochrysa’ > 500 + + +
Phyllostachys aureosulcata ‘Alata’ > 600 + + +++
Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’ > 500 + + +++
Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ > 500 + + +++
Phyllostachys bambusa ‘Castillonis’ > 500 + + +
Phyllostachys bissetii < 600 + + +++
Phyllostachys decora < 500 + + + +++
Phyllostachys flexuosa < 500 + ++
Phyllostachys glauca < 500 + + + +++
Phyllostachys heteroclada > 500 + ++
Phyllostachys humilis > 500 + + ++
Phyllostachys nidularia < 500 + + + ++
Phyllostachys nigra < 500 + + ++
Phyllostachys nigra ‘Boryana’ < 500 + +++
Phyllostachys nigra ‘Henonis’ < 500 + +++
Phyllostachys nigra ‘Punctata’ > 500 + + +++
Phyllostachys nuda > 500 + +++
Phyllostachys nuda ‘Localis’ > 500 + +++
Phyllostachys parviflora < 500 + + ++
Phyllostachys propinqua < 500 + + + +++
Phyllostachys pubescens < 500 + + +
Phyllostachys rubromarginata < 500 + + +++
Phyllostachys viridiglaucescens > 500 + ++
Phyllostachys viridis-mitis < 500 + ++
Phyllostachys vivax < 800 + + + ++
Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’ > 500 + + + ++

+ geschikt
– niet geschikt
Winterhard: + matig, ++ goed, +++ zeer winterhard

Al onze bamboes:

Algemene informatie en enkele linksSemiarundinariaSasaPleioblastus
PhyllostachysIndocalamusFargesia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in