Reuzenberenklauw

0
408

Eind april, begin mei boort reuzenberenklauw zich met rasse schreden uit de grond.

Een reuzenberenklauw spreidt een geweldig scherm met bloemen tentoon

Eerst nog laag groeiend, later torent een minstens drie meter hoge plant ver verheven boven andere planten uit. Letterlijk een reus met een enorme groeikracht, die in korte tijd een enorme biomassa neerzet.

Reuzenberenklauw heb je meestal niet alleen, de kiemkracht van zaden is groot. Wie het jonge opschietende spul niet binnen de perken houdt, heeft in korte tijd een aantrekkelijk ‘bos’ berenklauwen staan. Aanraken van alle delen van de reuzenberenklauw en vooral onoplettend knippen in ‘het bos’, kan tot ernstige wonden leiden.

Het blad is grof gezaagd

Wie in aanraking komt met blad of stengels van de reuzenberenklauw of zonder handschoenen daarin knipt, kan een enorme wond krijgen. Vooral stengel en bladsteelharen zijn de grote boosdoeners. Als de huid in aanraking komt met de brandharen, veroorzaakt dit in eerste instantie een brandblaar. Later wordt dit een open zwerende wond, waar je niet zo maar in korte tijd vanaf bent. Zodra de huid in aanraking is geweest met berenklauw, kan afwassing met een verdunde lysoloplossing een erge ontsteking van de huid voorkomen.

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) behoort tot de familie van de schermbloemigen/samengesteldbloemigen (Umbelliferae). De plant groeit in de Kaukasus in het wild. Hier staan ze in tuinen of zijn verwilderd. In het openbare plantsoen wordt de plant geweerd vanwege het gevaar van huidontsteking.
Reuzenberenklauw maakt bladeren van minstens één tot anderhalve meter lang. Bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden. Een hoogte van twee tot vier meter kan worden bereikt. Een stengeldoorsnede van tien centimeter is ook heel normaal. Reuzenberenklauw groeit in humeuze en vochtige grond in de volle zon. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst.

 
Berenklauw zaait zich zelf gemakkelijk uit. Een ‘bos’ is het resultaat Blad en bloem groeien uit knopen, die zijn omgeven door vliezige schedebladen

Gedroogde stengels en bloemschermen met vruchten eraan zijn populair voor gebruik in droogboeketten. De reuzenberenklauw is door zijn monsterachtige verschijning (alles is groot) toch een heel decoratieve plant. Zodra de bloem in het zaad loopt, kan maar beter het scherm worden afgeknipt. Wie langer dan nodig het scherm met zaden laat staan, kan er het volgende jaar op rekenen een in omvang behoorlijke kolonie berenklauwen te hebben. Berenklauw is een twee- tot vierjarige plant. De reuzenberenklauw is indrukwekkend en aantrekkelijk om in de tuin te hebben, maar u bent gewaarschuwd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here