Aardorchidee voor wie een moerasje rijk is

0
579
aardorchidee

Bletilla is een fantastische moerasplant; een orchidee nog wel. In de late herfst moet de plant wel een ‘dekentje’ krijgen van afgevallen blad. Met deze kleine zorg kun je lang plezier hebben van de aardorchidee met z’n mooie blad en fraaie bloemen.
Bletilla is een waardig lid van de grootste plantenfamilie: de Orchidaceae. In 1802 is de plant in cultuur gebracht. De oorsprong van Bletilla ligt in Oost-Azië. De naam is afgeleid van Bletia naar de Spaanse hofapotheker L. Blet. De apotheker bezat in Algeciras een artsenijtuin.

B. striata komt uit
China en Japan
B. striata ‘Albostriata’ heeft strepen over het blad
B. striata ‘Alba’ bloeit met een vrijwel witte bloemkleur

Botanisch gezien is Bletilla een – verkleinde – uitgave van Bletia hyacinthina (beschreven door Robert Brown, Londen 1773 – 1858). Van het geslacht Bletilla is maar één soort bekend: Bletilla striata en twee cultuurvariëteiten.

Bletilla striata wordt ruimschoots aangeboden door kwekerijen en tuincentrums. De originele soort is purper van kleur. De bloemen staan op lange stelen. Per steel drie tot zeven bloemen die met een kort steeltje aan de stengel zitten. De bloemgrootte is 3 – 4 cm. Het bloemeinde heeft een drielobbige onderlip. De middelste lip heeft geelwitte strepen (striatus= streep). De hoofdbloei is in juni – juli.

Bletilla striata ‘Albostriata’ is, wat de bloem betreft, een kopie van de gewone soort. Het toch al mooie, zwaardvormige blad heeft witte strepen over het blad en de bladranden. Het blad staat min of meer recht omhoog. De plant wordt ca 60 cm hoog en breed. In bloei is de hoogte ca. 75 cm.
Alle Bletilla’s houden van een vochtige en warme plaats in de namiddagzon of op z’n minst morgenzon. Geplant in het (hoger gelegen) moerasgedeelte bij een vijver groeit de aardorchidee uit tot een blakend Hollands welvaren.

Bletilla striata ‘Alba’ groeit iets forser dan de gewone soort. De hoogte bedraagt al gauw 70 – 80 cm. Naar bloemgrootte en bloemvorm gezien is het de evenknie van de voorgaande soort en cultuurvariëteit. De bloem heeft in knopvorm een lilawitte kleur; naarmate de bloei vordert verkleurt de bloem van lila naar zuiver wit. Zoals bij alle Bletilla’s is de bruin(rood)groene bloemstengel bladloos.

Verzorging in najaar en winter

* Aardorchideeën worden in een mengsel bestaande uit klei, zand en bladaarde geplant.
* De bodem mag niet te nat zijn, anders is de kans op bevriezing heel groot.
* Vanaf eind september komen de planten in rusttoestand. De bladeren sterven af. In het najaar moet de plant worden afgedekt tegen te veel regen: zet er een grote bloempot overheen.
* Na de herfstregens kan de bloempot worden weggehaald. Dek nu de aardorchidee af met een dikke (mulch)laag van gevallen blad.
* In het voorjaar kan het winterdek (de mulchlaag) eraf. Dek de plant meteen, voordat hij uitloopt, af met een dikke laag compost. Het bevordert de groei van het blad en het zorgt voor een diepgroene kleur ervan. Het geeft ook bescherming tegen late (nacht)vorst.
* Aardorchidee heeft dikke, knolvormige wortelstokken. Vermeerdering gebeurt door clusters van wortelstokken van elkaar los te snijden. De nieuwe planten in een vers grondmengsel planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in