Begonia grandis subsp. evansiana

0
491

Er zijn zeer, zeer veel soorten begonia, meer dan vijftienhonderd. Daaronder zijn er vooral die als kamerplant worden gehouden. De begonia is bij ons vooral bekend als eenjarige. Om wat zicht te houden op de veelheid begonia’s zijn ze ingedeeld in groepen.

Begonia grandis subsp. evansiana in bloei

Zo zijn er bladbegonia’s, knolbegonia’s, dikstengelige begonia’s, struikbegonia’s, winterbloeiende begonia’s en Tuberhybride-begonia’s. De indeling berust op het wortelgestel en de groeiwijze. Een begonia – ook wel scheefblad genoemd – is veelal groenblijvend. Begonia’s in huis worden vooral gehouden om het mooie blad. Het blad van de meeste begonia’s is asymmetrisch van vorm.

Hier wordt alleen Begonia grandis subsp. evansiana behandeld. Deze begonia is ingedeeld bij de knolbegonia’s. De soort komt van nature voor in China, op hoger gelegen heuvels in Zuidoost-Azië en het zuiden van Japan. In landen rondom de Middellandse Zee is deze begonia ook nog wel eens te bewonderen. Hij is min of meer winterhard en overleeft een paar graden vorst, mits de plant in het najaar een afdekking krijgt met veel blad of stro. Begonia grandis subsp. evansiana heeft rode blad- en bloemstelen. De onderkant van het blad is koperkleurig tot bronze. Het blad is aan de bovenkant licht tot donkergroen, hetgeen samenhangt met een plaats in de zon of de schaduw. Het liefst groeit de plant in de halfschaduw. In dat geval is het blad mooi donkergroen, wat goed contrasteert met de rode bladstengels en de witroze tot donkerroze bloemen.

De bloemen verschijnen de gehele zomer onafgebroken aan hangende, tuilvormige trossen. Het zijn betrekkelijk grote bloemen van twee tot drie centimeter groot en ze geuren ook licht. In de winter sterven de bovengrondse delen af. Deze begonia past vooral in de buurt van een vijver, maar kan ook heel goed in een verhoogd gedeelte van een border worden gebruikt. Daarvoor is een plaats boven aan een muur of in een rotstuin te prefereren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in