Er gaan elegante ridders schuil onder ‘Hippeastrum’

0
684

Zo rond de kersttijd verschijnen de kerststerren en riddersterren weer op de markt. Riddersterren? Hippeastrum is de officiële naam voor ridderster. Bekender dan Hippeastrum is Amaryllis. Er bestaat echter maar één soort van Amaryllis (Amaryllis belladonna) tegenover wel vijfenzeventig soorten van ridderster. Vaak wordt ten onrechte alles maar Amaryllis genoemd.

Hippeastrum vittatum
komt uit Peru

Er komen steeds meer soorten, variëteiten en hybriden van ridderster op de markt. Het is een bolgewas dat typisch rond de kersttijd in boeketten wordt verwerkt en als bloeiende potplant wordt aangeboden.

Er zijn veel verschillen tussen Amaryllis en Hippeastrum. De eerste komt uit de Kaapprovincie van Zuid-Afrika, de tweede uit subtropisch en tropisch Zuid-Amerika. Zaden van ridderster zijn zwart en die van Amaryllis groen. Een ander gemakkelijk waarneembaar kenmerk is dat Amaryllis een gevulde stengel heeft, terwijl die van de ridderster hol is. Amaryllis vormt slechts eenmaal per jaar een bloem en de ridderster verscheidene keren per jaar.
De naam Hippeastrum is afgeleid van de Griekse woorden hippeas = ridder en astron = ster. De naam Amaryllis staat in verband met het Griekse amarussein = fonkelend, stralend. Beide soorten hebben mooie klokvormige bloemen, die al of niet geuren.

 
Hippeastrum ‘Lady Jane’ is dubbelbloemig Hippeastrum ‘Spotty’ bloeit toch wel even anders dan een rode Amaryllis

Bloemaanleg

Typisch voor ridderster is, dat telkens na afsplitsing van vier loofbladeren bloemknoppen worden gevormd. Vorming van bloemen vindt om die reden meermalen per jaar plaats. Per bloemstengel komen er twee tot zes bloemen aan. In vergelijking met Amaryllis zijn dat er maar weinig; Amaryllis draagt gewoonlijk acht tot twaalf bloemen per stengel.

Hippeastrum ‘The First’ was de eerste nieuwe cultuurvariëteit

Ridderster bloeit in de winter en het vroege voorjaar, Amaryllis bloeit kort na de zomer.

Als snijbloem en potplant

Zowel Amaryllis als de ridderster is als snijbloem en potplant te koop. Rond de kerst is het aanbod snijbloemen het grootst. Ze zijn er met de bekende traditionele zuiver rode en witte bloemen en ook in steeds meer tinten, die daarvan zijn afgeleid. Zo is er voor elk interieur wel een harmoniërende of contrasterende kleur te krijgen. Als snijbloem lenen beide soorten zich als tafelversiering. Zowel alzijdige als sterk verticaal gerichte boeketten zijn ermee te maken. De bloemen hebben een sterk architectonisch karakter en passen goed in een klassiek en modern interieur.

Hippeastrum papillio heeft een tekening op de bloem, die aan een vlinder doet denken

Ververs het water in de vaas iedere dag. De bloemen blijven er langer goed door.

Hippeastrum-bollen worden droog – dat wil zeggen zonder aarde – aangeboden. Koop bollen vroeg (in augustus) en pot ze direct op. Geef de plant regelmatig water. Als de eerste bladeren aan het groeipunt verschijnen, moet vanaf dat moment minder water worden gegeven. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft; de grond mag niet uitdrogen. Tijdens deze rustperiode moet de plant op een koele, lichte plaats worden gehouden. In het voorjaar komen er nieuwe bladeren. Dat is het tijdstip waarop de bol moet worden verpot. Geef de plant daarna meer water en om de veertien dagen een beetje vloeibare plantenmest. Ook wanneer de plant niet bloeit, is hij mooi om te zien. De lichtgele middennerf op het blad is zeer opvallend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in