Caesalpinia is van een tere schoonheid

0
373

Caesalpinia is eigenlijk een tropisch of subtropisch peulgewas met donkerroze tot roodachtige meeldraden. Caesalpinia gilliesii is een exotische struik of kleine boom, die vooral in subtropische tot tropische gebieden bijna als onkruid groeit. In landen langs de oost- en zuidkant van de Middellandse Zee is deze struik vaak in borders aangeplant. Tot het

Caesalpinia bloeit met een mooi contrast tussen de gele bloemen en rode meeldraden

geslacht behoort ook een aantal klimplanten. Ondanks de warme herkomst is de struik ‘warm’ aan te bevelen als exoot voor op balkon of terras. Caesalpinia is een bladhoudende of bladverliezende boom of struik uit Argentinië en Uruquay. De boom of struik verliest zijn blad in gebieden met een koel en nat klimaat. In warme gebieden blijft het blad in de winter eraan. Kenmerkend voor alle soorten Caesalpinia is het dubbel geveerde blad.
De struik of kleine boom is geschikt voor een kleine tuin of balkon en terras.

De kwastjes met meeldraden van de bloem springen wel heel opvallend in het oog

Het is niet gemakkelijk om aan een exemplaar te komen. In de winter moet de struik worden beschermd door middel van coniferentakken of stro. En bij te verwachten matige tot strenge vorst is het verstandig om de struik binnen te halen. Caesalpinia is dus niet winterhard.

Caesalpinia wordt bij ons 1 tot 3 meter hoog. De vorm van de struik of boom is opgaand. De takken staan onder een lichte hoek ten opzichte van de basis. De bladen zijn dubbel geveerd en staan langs lange stengels. Alleen al het blad is

Aan het eind van de zomer ontwikkelen zich peulen

de moeite waard om te zien. Het lijkt op Mimosa of kruidje-roer-mij-niet. In de avond vouwen de bladen zich samen in een slaapstand. Caesalpinia bloeit de hele zomer met een hoogtepunt in juli en augustus. Een zonnige en warme standplaats is vereist. Aan de grond worden geen bijzondere eisen gesteld. Een goed doorlatende, zandige grond met een beetje humus is voldoende om de struik te laten groeien. Vanwege de vorstgevoeligheid is het houden van de struik/boom in een kuip verkieselijk. Zorg er wel voor, dat de grond permanent licht vochtig is.

Caesalpinia behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabiflorae) en de subfamilie Caesalpiniaceae (Caesalpinioideae). Aan het eind van de bloei ontwikkelen zich peulen, waarin de zaden zich bevinden. In ons klimaat zullen de zaden zelden kiemen. De peul wordt hier circa tien centimeter lang, in warme landen twintig tot dertig centimeter. Aan de buitenkant van de peulen is de ligging van de zaden in het omhulsel goed zichtbaar. In tropische gebieden ratelen de papierachtige peulen in de winter bij elk zuchtje wind. Hier zul je dat helaas niet meemaken. Door de invloed van vocht zijn de peulen bij ons namelijk altijd soepel. Vanwege het prachtige blad, de fraaie bloemen, die de hele zomer tot bloei komen, en zijn geschikte vorm, is Caesalpinia een aanrader voor wie eens iets bijzonders in (voor)tuin, op balkon of terras wil hebben.

Van Caesalpinia is de soort gilliesii bijzonder aan te bevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here