Clematis vitalba, een verstikkende klimmer

0
501

Deze klimheester bloeit met lieflijk roomwitte, haast onschuldig lijkende bloemen. De uitgebloeide bloemen zijn van een zo nog grotere schoonheid. Wie eenmaal deze klimplant heeft, raakt er moeilijk van verlost. Her en der verschijnen kiemen van deze Clematis. Niet alleen in tuinen, maar ook in plantsoenen. Waarschijnlijk komen zaden mee

Clematis vitalba
Clematis vitalba bloeit rijkelijk lang: van juni tot en met oktober

met tuingrond of verspreiden vogels de zaden. Wie het weet, mag het zeggen. Het lijkt wel of deze agressief groeiende plant overal de kop opsteekt sinds groenten-, fruit- en tuin(plantsoen)afval (GFT) apart wordt ingezameld. Merkwaardig, want je zou toch denken dat in het composteringsproces de zaden van hun kiemkracht worden beroofd. Bij compostering ontstaat toch al gauw een temperatuur van 60 °Celcius in de composthoop.

Wie z’n tuin goed onderhoudt en bij tijd en wijle nauwgezet het onkruid wiedt, zal zich toch wel eens achter de oren krabben als zij/hij de jonge Clematis-kiem ziet. Is het (on)kruid of een waardevol kruid? Laat je het staan en veronachtzaam je de nieuwe ‘aanwinst’, dan groeit er in korte tijd een flinke hoeveelheid scheuten her en der door je heesters en andere geliefde planten.

Herkennen

Clematis vitalba heeft grotendeels groenige stengels en twijgen. Per jaar groeien klimstengels van drie tot zes meter alle kanten op. De bladeren zijn één tot vier centimeter groot en uitgesproken

Zaad van Clematis vitalba
De bruinrood gekleurde zaden van Clematis vitalba zijn omgeven door fijn borstelpluis

glanzend donkergroen. De bladeren zitten op vertakte dunne stengels, die dezelfde kleur hebben als het blad. Soms zijn de stengels grijs berijpt. De boosdoener bloeit mooi met talloze roomkleurige, kleine bloemen. De gele meeldraden staan boven de bloembodem als de stekels van een stekelvarken; keurig in gelid en in cirkelvorm.

In toom houden

Vanaf oktober tot ver in het voorjaar zijn er aan de uitgebloeide ranken fel gekleurde zaden te zien. De zaden zijn omgeven door een wollig pluis. Dit zijn borstelharen die aan de voet van de bloembodem zijn ontsproten. Vooral wanneer er een laagje rijp of sneeuw overheen ligt, is het een prachtig gezicht. Om die reden zou je deze Clematis wèl willen houden.

Snoei elk najaar de – in uw ogen – overtollige scheuten weg. Doe je dit niet, dan overwoekert en verstikt deze klimheester uiteindelijk alles wat daaronder zit. Wees ook op uw hoede voor stengels, die op de grond liggen. Ze wortelen makkelijk en zorgen voor nieuw geweld van de woekeraar.
Mocht u meer belangstelling hebben voor gepast groeiende Clematis : die zijn er genoeg in soorten, maten en kleuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in