Een klerikale muts: de kardinaalshoed

0
441

Een kardinaalshoed (Euonymus) kun je op veel plaatsen aantreffen. Spreeuw, lijster en roodborstje zorgen daarvoor. Kardinaalshoedsoorten zijn inheems in een groot deel van Europa, China, Japan en Oost-Azië. De blinkend rode of oranje vrucht heeft de vorm van een klerikale muts. Dat is het mooiste, dat de struik te bieden heeft. Er zijn mooie selecties

De ‘hoed’ van de kardinaalshoed staat op springen

kardinaalshoed voor de tuin. Een kardinaalshoed groeit op vrijwel alle grondsoorten, liefst met wat kalk erin. In de duinen komt gewone kardinaalshoed (Euonymus europaeus) vrij algemeen voor. De struik groeit zowel in de volle zon, in halfschaduw als schaduw. De hoogte kan behoorlijk variëren: van twee tot zes meter. De struik wordt van nature liever breed dan hoog, zodat ten minste op vier vierkante meter ruimte beslag moet worden gerekend.

Soorten

Er zijn heel veel soorten kardinaalshoed (Celastraceae). Hier worden alleen soorten beschreven die opvallende ‘mutsen’ als vrucht voortbrengen.
Gewone kardinaalshoed of kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) wordt een hoge struik (hoger dan vier meter). Jonge twijgen zijn groen en

Euonymus europaeus
De vruchten van de kardinaalshoed vallen op als de struik bijna bladloos is
Een kardinaalshoed (Euonymus alatus) heeft kurklijsten langs de groene twijgen

aanvankelijk zonder kurklijsten. Naarmate de struik ouder wordt, vormen zich vier kurklijsten, die tegenover elkaar op de stengel groeien (in Frankrijk heet de struik daarom bois carré). Op latere leeftijd groeien de kurklijsten aan elkaar en zien de stengels er volkomen grijsbruin uit. Een goede selectie van Euonymus europaeus is ‘Red Cascade’. Twijgen van deze selectie zijn overhangend en als het goed gaat, vol bezet met helderroze vruchten.
Van Euonymus alatus is ‘Compactus’ de beste variëteit. De struik is compacter en in alles kleiner dan de inheemse soort. De vruchten zijn geel- tot oranjerood.

Euonymus alatus is inheems in Japan en komt ook veel voor in China, Korea en Oost-Siberië. Deze struik vertakt zich sterk en vormt een

Euonymus alatus krijgt verreweg
de mooiste herfstkleur

dichte struik. Kenmerkend zijn de waaiervormig geplaatste, vrijwel horizontaal groeiende takken. Bladeren groeien regelmatig tegenover elkaar langs de jonge stengels. Overjarige twijgen zijn bezet met kurklijsten en dragen vrijwel geen blad. In het najaar verkleuren de bladeren van paarsrood naar felrood. Na een nachtvorst dwarrelen de bladeren en masse van de struik.

Snoeien

Kardinaalshoed kan worden gesnoeid in de periode einde winter, begin voorjaar. Elk jaar snoeien is overbodig. Snoei alleen om een te dicht gegroeide struik uit te dunnen. Knip de oudste takken laag bij de grond weg. Nieuwe scheuten groeien vanuit het hart van de struik. Bij een volgende snoeibeurt worden de takken aan de buitenkant verwijderd.

Nog meer kardinaalsmutsen

Kruipers en klimmers    De Japanse kardinaalsmuts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in