Gaultheria procumbens, bergthee

0
411

Bergthee heeft zijn domein in centraal en oostelijk Noord-Amerika. Daar groeit het struikje als bodembedekking in bossen op zure grond. In Nederland is het struikje vanaf de herfst volop te koop, omdat het veel verwerkt wordt in bloemarrangementen en kerststukjes. Bij het wrijven van het blad merk je, dat er een aangename geur vrijkomt.

Het blad heeft in de herfst allerlei rode en groene tinten

Bergthee heeft in de herfst mooi verkleurend blad en behoudt zijn bes lang.
Bergthee groeit uitsluitend goed op zure tot lichtzure grond. Op kalkrijke grond kwijnt het heestertje langzaam, maar zeker weg. Deze bodembedekkende struik behoort tot de familie van de Ericaceae. Voor Ericaceën is speciale grond te koop. Plant bergthee op een halfschaduwrijke plaats. Het is een prima bodembedekkende struik onder wat hoog opgroeiende heesters. Bergthee groeit langzaam. Voor een gesloten bodembedekking moet je wel wat geduld hebben. Plant bergthee op een onderlinge afstand van vijftien tot twintig centimeter om een goed gesloten vlak te krijgen. Het struikje is dikwijls te vinden op begraafplaatsen, omdat de struik geen last heeft van konijnenvraat.

Bergthee wordt slechts 15 centimeter hoog en 20 tot 30 centimeter breed. Het blad is aanvankelijk in het voorjaar donkergroen. Later vanaf de nazomer verkleurt

De bes zit vanaf augustus tot ver in het voorjaar aan de struik

het naar tinten rood en groen. In juni – juli bloeit het struikje met alleenstaande witte of iets roze, kleine urnvormige bloemen.

Na de bloei ontwikkelen zich kleine oranjerode bessen. De bessen blijven lang, tot ver in het voorjaar, aan de struik. Vogels schijnen ze niet te lusten. De bessen verslijmen op den duur, waarbij het zaadje vrijkomt. Bergthee wordt breder door middel van kruipende uitlopers. Het is geen agressieve, woekerende struik. Snoeien is nauwelijks nodig. Verwijder uitlopers als de struik te breed wordt. Bergthee kan worden ingesnoeid tot op het oude hout om weer fris blad te krijgen. Van de aromatische olie, die door kneuzen van het blad wordt verkregen, werd wintergroenolie gewonnen. Het werd gebruikt als massageolie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in