Een thematuin op chic met koninklijke planten

0
472

Hoe staat het eigenlijk met de naamgeving van planten gericht op ‘koninklijk bloed’? Aan welke plant is bijvoorbeeld de naam van een lid van het Nederlandse Koninklijk Huis verbonden. En hoe is het daarbij met de namen van leden van andere koningshuizen gesteld? Of hoe vaak komt het voor dat met een plant een keizer, keizerin, koning, koningin, prins of prinses is verbonden?

Er zijn meer dan genoeg namen voor de echte liefhebbers van vorstenhuizen om hun tuinen helemaal met deze planten te kunnen stofferen. Misschien ook een uitdaging voor wie dan ook om een dergelijke collectie bijeen te brengen. Dat zou een uniek project zijn dat nog nergens ter wereld schijnt te zijn gerealiseerd.
Een thematuin helemaal en alleen met planten met een koninklijke naam, dat moet toch haast wel een sprookjesachtige lusthof opleveren. En nog chic ook…

Bij nadere beschouwing van de kleuren van de geselecteerde planten valt ook een duidelijke kleurtint op, die toegekend wordt aan bepaalde vorstenhuizen.
Zo is de favoriete kleur van het Engelse vorstenhuis – met name bij de Elisabeths – roze.

Koninginnekruid

Prins Charles zoekt het meer in purper-violette kleuren. Diana was wat ‘onschuldiger’ en voornamelijk op wit georiënteerd. Het Nederlandse vorstenhuis is steevast verbonden met oranje, hoewel voor felrood ook niet wordt teruggedeinsd. De overige royals houden het vooral op mauve en purper of paarse kleuren.
Wat mij toch het meest aanspreekt, is het echte koninginnekruid (Eupatorium purpureum) hiernaast op de foto. Merkwaardig genoeg is aan deze (vaste) plant nog géén vorstelijke variëteitsnaam verleend. Komt dat doordat koninginnekruid ook wel leverkruid wordt genoemd? Het koninginnekruid is naar mijn smaak het enige vorstelijke kruid. Fier bereikt het een hoogte van tweeëneenhalve meter. Vanaf juli wiegen de karmijnpaarse pluimen op de lichte zomerbries hun koninklijke cadensen, terwijl bijen af en aan vliegen om zich te laven aan de overvloedige nectar. Is dat geen rijk gevoel?

Ziet u een opsomming met ‘koninklijke planten’ nu even niet zitten, ga dan naar de pagina over ‘zomerkoninkjes’. Die pagina heeft weliswaar niets te maken met adellijkheden, maar laat u kennismaken met een edele vrucht: aardbeien voor tuin en balkon.

Hieronder vindt u de hoofdrubrieken voor plantennamen die op de een of andere manier verbonden zijn met personen van koninklijken bloede of die iets ‘vorstelijks’ uitdrukken. Er zullen er ongetwijfeld nog wel meer zijn. Overigens is de mogelijkheid om prinsen en andere hoogheden te vernoemen bij lange na nog niet volledig benut, zoals in het sortiment rozen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in