Glansmispel, Photinia

0
452

De glansmispel is een laagblijvende struik. De struik valt op door de glanzende bladen. Een keuze kan worden gemaakt uit een bladhoudende en een bladverliezende struik. De jonge bladen zijn in voorjaar en zomer of in de herfst prachtig gekleurd.

Photinia x fraseri ‘Red Robin’

De witte bloemen zijn bij deze struik minder opvallend zoals de donker blauwzwart of rood gekleurde vruchten.

De glansmispel (Photinia) is een roosachtige (Rosaceae) en groeit van nature in de Himalaya en Zuidoost-Azië. Er zijn meer dan zestig soorten glansmispel. Bij ons zijn twee soorten overwegend in cultuur: Photinia x fraseri en Photinia villosa var. laevis.
Jonge scheuten en bladen zijn rood gekleurd of hebben een bronszweem over het blad. Dit is de natuurlijke afweer tegen felle zonneschijn in het voorjaar. De struiken hebben die eigenschap ontwikkeld in hun natuurlijke omgeving. Daar ligt in het voorjaar lange tijd sneeuw. De sterke reflectie van zonneschijn zou de bladen doen verbranden. Ophoping van anthocyaan in het bladmoes voorkomt dit.

De glansmispel groeit op alle goed doorlatende, humusrijke grondsoorten. De struik kan een hoogte van twee tot drie meter bereiken bij een breedte van ca drie meter. In mei – juni verschijnen kleine tuilen met witte bloemen, later gevolgd door blauwzwarte bessen. Een glansmispel moet wel beschutting hebben tegen wind. Bij zeer strenge vorst wil de struik nog wel eens flink invriezen, maar loopt vervolgens op niet bevroren hout weer uit. Behalve dat een glansmispel een prachtige solitaire struik kan zijn, is ze ook geschikt om er een haag mee te maken. Iets, wat je zelden ziet. Een glansmispel wordt zelden door ziekten of plagen aangetast. Behalve Photinia davidiana is de glansmispel niet gevoelig voor bacterievuur.

Bloemschermen vanPhotinia x fraseri ‘Red Robin’

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ en Photinia villosa var. laevis worden het meest aangeplant.

Snoeien

Photinia x fraseri heeft weinig snoei nodig. Als er al gesnoeid moet worden, dan is het vroege voorjaar de aangewezen tijd daarvoor. Op sterk terugsnoeien tot ver in het oude hout reageert de struik doorgaans goed. Zo’n sterke snoei wordt alleen uitgevoerd om de struik eens flink te verjongen. Wie een (formele) haag van glansmispel heeft of wil planten, kan in het voorjaar en de zomer knippen. Het aardige daarvan is, dat meer felrood gekleurde bladen zich ontwikkelen.

Photinia villosa var. laevis wordt in de winter tijdens de rustperiode gesnoeid. Deze glansmispel is bladverliezend en dus in de winter kaal. De struik heeft een schitterende, oranjerode herfstkleur en mooie, rode bessen. Soms wordt het gestel met takken erg dicht. In dat geval worden enkele takken weggenomen om meer licht in de struik te brengen. Terugknippen van de scheuten op een lager gestel houdt de struik jong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in