Tandzaad, Bidens ferulifolia

0
535

Tandzaad is bij ons een kort levende plant en daarom een eenjarige plant. In Mexico en Arizona is het een overblijvende plant.

Bidens ferulifolia ‘Solaire’ bloeit vanaf eind voorjaar tot ver in de herfst

Desondanks is het de moeite waard om deze plant eens op te nemen in uw border met eenjarigen.

Bidens of tandzaad dankt zijn Nederlandse naam aan de twee tanden of haakjes, die aan het kleine zaad zitten. De bedoeling is, dat de zaden door dieren of mensen – als ze langs de plant lopen – worden verspreid. De zaden zetten zich dan vast aan pels of kleding. Het omhulsel van de zaden is borstelig, daarbinnen zit het echte zaadje. Bidens is een composiet en behoort tot de familie van de Asteraceae. De plant groeit op vrijwel iedere grond, die goed water doorlatend is en niet nat blijft na een regenbui. De plant verlangt een plaats in de volle zon. Wie wil zaaien, zaait ter plaatse in de volle grond. Zaaien kan vanaf eind april tot half mei.

Bidens heeft sterk vertakte stengels met kruisgewijs tegenover elkaar geplaatste bladen. De meeste soorten tandzaad bloeien met gele bloemhoofdjes. De lintbloemen zijn breed van vorm. Bidens aequisquamea bloeit met rozerode bloemhoofdjes. Bidens ferulifolia wordt rond de vijftig centimeter hoog. Variëteiten van deze soort bloeien lang: vanaf eind voorjaar tot de eerste nachtvorst. De bladen van de soort zijn varenachtig en verdeeld over segmenten. Bidens ferulifolia ‘Solaire’ is een van de variëteiten, die regelmatig als zaad worden aangeboden. Daarnaast zijn variëteiten als ‘Arizona’ en ‘Golden Goddess’ in cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in