De jostabes, het resultaat van geduldig kruisen

0
455

Kwekers zijn vaak op zoek naar nieuwigheden. Werden in vroeger tijden de rimboe of onherbergzame gebieden uitgekamd voor nieuwe species, heden ten dage is het laboratoriumwerk. Niet dat dit goedkoper zou zijn. Integendeel, het vergt een fiks bedrag om een nieuw ras, een nieuwe kleur of een plant met betere eigenschappen op de markt te brengen.

De jostabes produceert veel vruchten

Jaren van experimenteren en selecteren gaan vooraf aan het ontstaan van een nouveauté. De jostabes is zo’n resultaat van noeste arbeid. De besdrager is ontstaan uit een kruising tussen zwarte bes en kruisbes. Een aanwinst naast al die andere overheerlijke bessensoorten.

Johannesbeere x Stachelbeere

Zo maar planten onderling kruisen door bestuiving over en weer uit te voeren geeft niet altijd resultaat. Eigenschappen van de ene plant blijken dikwijls onverenigbaar met die van een andere. Kennis van zaken, botanische kennis en vooral kennis van geslachtelijke vermenigvuldiging is noodzakelijk, wil je tot nieuwe rassen komen.
De zwarte bes op goed geluk kruisen met de kruisbes leed dus ook schipbreuk. Vruchtbare nakomelingen bleken er niet te komen. Maar de verdubbeling van het aantal chromosomen had meer succes: de geboorte van een nieuwe bes was een feit. De naam jostabes is ontstaan uit de samenvoeging van (de Duitse) Johannesbeere (zwarte bes) en Stachelbeere (kruisbes).

Groei en snoeien

Jostabes is een geweldige groeier; een hoogte van 2 – 2,5 m bij een zelfde breedte is geen uitzondering. Daarmee overtreft deze bes alle andere (consumptie)bessoorten in groeikracht. Een ruim bemeten plaats is dus nodig. Aan de bodem/grond wordt geen speciale eis gesteld. Op vrijwel alle gronden groeit deze bes goed. Een plaats in de volle zon zorgt voor een gelijkmatig rijpen van alle bessen.
De bes leent zich om als struik te behandelen of kan aan horizontaal gespannen draden worden aangebonden. Vooral de laatste vorm is erg prettig om de groei in de breedte te beteugelen. Jostabes is een prettige bes: er zijn geen doorns of stekels, niet op de vrucht of aan de takken.
Jostabes draagt vrucht op zowel oudere takken als op eenjarig hout. De snoeibeurt wordt gericht op het licht en lucht tussen takken en stengels brengen en houden. Zowel oudere scheuten als jonge scheuten worden op een struik aangehouden. Periodieke verjonging van oud hout (bijvoorbeeld na drie jaar) zorgt voor een vitale struik, die een rijke oogst verzekert.

Kilo’s bessen

Deze bes loopt iets vroeger uit dan alle andere bessen. De bloei is in dezelfde tijd als van de overige Ribes-soorten. Blad en bessen zijn reukloos. Eind augustus, half september is de periode, waarin de vruchten rijp worden. In deze periode kleuren de bessen diep paarszwart. Daarvoor is het wel zaak om de bessen tegen vogelvraat te beschermen. Vogels hebben smaak; ze verkiezen de jostabes boven alle andere bessen, die in die tijd rijp zijn of worden.
Jostabes is een uitstekende bes om er compote, sap of jam van te maken. De opbrengst per struik ligt tussen de 5 – 8 kilo. De bes is rijk aan vitamine C.

Vrijwel geen ziekten of plagen

Een groot voordeel is, dat deze bes ongevoelig is voor tal van bessenziekten zoals: Amerikaanse kruisbessenmeeldauw, bladvalziekte, bessenrondknopmijt en zwartebessenroest.

De jostabes is kwekersrechtelijk beschermd. De licentie van dit kwekersrecht is in handen van Bakker in Hillegom, postbus 601, 2180 AP, tel. 0252 438333, fax 0252 438300, waar deze bes ook kan worden besteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here