Ipomoea purpurea, dagbloem

0
629

Een dagbloem met fraaie bladen, dat is de beste omschrijving die je Ipomoea purpurea kunt meegeven. Het is een eenjarige klimplant. Leuk om als aanvulling op het balkon of tegen de schutting de zomer fleurig te maken.

Ipomoea purpurea heeft mooie, diep ingesneden bladen

Het mooie, diep ingesneden blad van Ipomoea purpurea is de hoofdzaak. De roodachtige bloemen zijn eigenlijk maar bijzaak, hoewel de meeste mensen de combinatie het meeste zal aanspreken. Van Ipomoea (spreek uit: ipo-meua) zijn heel veel soorten en variëteiten bekend. Ipomoea purpurea komt uit het noorden van Zuid-Amerika. Oorspronkelijk was de bloem purperrood, maar u begrijpt dat kwekers ijveren om meer kleuren te toveren. Binnen het geslacht komt ook de kleur wit voor, zodat kruisingen een gamma aan mogelijkheden bieden.

Variëteiten

Ipomoea purpurea var. leucantha heeft witte bloemen, Ipomoea purpurea var. atrosanquinea bloeit met donkerrode bloemen, Ipomoea purpurea var. varia heeft rode, witte of violetkleurige bloemen, terwijl Ipomoea purpurea var. plena gevuldbloemig is.

De gewone soort is een eenjarige plant. De klimmer kan een hoogte bereiken tot drie meter. De stengels zijn behaard en dicht bezet met hartvormig toegespitst, zacht behaard blad. Bloemen zijn wijd trechtervormig en staan alleen of in bundels van drie tot vijf stuks bij elkaar. De kelkbladen van de bloem zijn ongeveer vier centimeter in doorsnede. Elke dag verschijnen nieuwe bloemen aan de klimplant, die zich in de avond samenvouwen en zich niet meer openen. Plant deze dagbloem op een zonrijke plaats in een matig humeus mengsel. De plant kan in het voorjaar worden gezaaid. Als u tenminste het zaad zelf kunt winnen of bemachtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in