Mitraria, een klimmer of hanger

0
392

Mitraria is een halfheester. Een halfheester heeft nauwelijks verhouten stengels. Het is een beetje een vaste plant en een beetje een heester.

Mitraria coccinea bloeit lang en overvloedig

Mitraria is groenblijvend en kan klimmend of hangend worden gebruikt. Het is een rijkbloeiende plant, die op een balkon, in een loggia of serre goed te gebruiken is.

Mitraria coccinea behoort tot de gesneria-achtigen (Gesneriaceae). Het is een vreemde eend in de bijt van deze familie. Kamerplanten zoals Achimenes, Columnea, Saintpaulia (Kaaps viooltje), Sinningia (Gloxinia) en Streptocarpus behoren er ook toe. Dit zijn allemaal meer kruidachtige planten. Mitraria heeft dan nog het meeste weg van onder andere Columnea, die een echte hangplant is. Ook de bloemen lijken nog het meeste op die van Columnea.

Mitraria komt uit het zuiden van Chili en Argentinië. Het is een gemakkelijk te stekken en te houden plant. Vanaf het begin van de lente tot aan de herfst bloeit Mitraria als hij maar met z’n wortels in de koele schaduw staat en met z’n hoofd in de zon. De bloemen zijn buisvormig tot vier centimeter lang. De bloem bestaat uit een min of meer klokvormige buis, die zich naar het einde toe splitst in vier tot vijf kroonslippen. Direct achter de kroonslippen vernauwt de buis zich en daarachter weer bevinden zich de meeldraden en het vruchtbeginsel. Na de bloei ontwikkelen zich vlezige, ronde, rode besvruchten.

De plant verlangt een voedselrijke en permanent vochtige humusgrond. Het maakt voor de plant niet uit of hij moet klimmen of hangen. Wie de plant in de hoogte wil laten groeien, moet daarbij behulpzaam zijn. Het is geen zelfhechtende plant. Mitraria kan scheuten met een lengte van anderhalve meter of meer maken. De bladen zijn vrij klein, elliptisch van vorm en toegespitst. De randen zijn getand.

In de herfst kunnen te lange scheuten worden teruggeknipt. Overwinter de plant in een koele serre of op een koele plaats in huis. Geef vanaf de herfst en in de winter matig water. Aan het begin van het voorjaar verdient het aanbeveling de plant te verpotten. Geef verse potgrond en voeg eens per maand plantenvoeding voor bloeiende planten aan het gietwatervoeding toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in